1. ruj 2017.

Predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog sisački biskup Vlado Košić uputio je u petak 1. rujna čestitku predsjedniku Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiji Azizu Hasanoviću  te svim vjernicima islamske vjeroispovijesti u povodu blagdana Kurban bajrama.

Čestitam Vama i Vašima Kurban-bajram, praznik prinošenja žrtve, najznačajniji islamski blagdan. Taj blagdan nazivaju islamski vjernici i Hadži-bajram jer se slavi uz izvršenje obveze hodočašća u Meku. Biti hodočasnik značajka je svakog vjernika na zemlji koji traži Boga i koji mu se želi „istinski klanjati u duhu i istini“ (Iv 4). Ujedno je ovo i spomen na spremnost našeg zajedničkog praoca vjere Abrahama da žrtvuje svog sina za Boga, no Bog se po anđelu umiješao u posljednjem trenutku i umjesto toga dao je Abrahamu da žrtvuje ovna. Time je jednom za uvijek Bog poručio ljudima da se njemu ne smiju žrtvovati ljudi jer je svaki čovjek dijete Božje i njegov je život svet te se svi trebamo međusobno poštivati kao braća pa i kada smo različiti i po vjeri ili naciji. Molim Svemogućega Boga da Vam podari zdravlje duše i tijela i svima Vašima radost što Boga možemo slaviti i klanjati mu se kada poštujemo druge i drukčije, osuđujući svaku povredu dostojanstva bilo kojeg čovjeka,  a nastojeći sa svima živjeti u miru i međusobnoj ljubavi“, istaknuo je biskup u čestitki.

Biskup Košić čestitku je poslao i umirovljenom muftiji Ševku ef. Omerbašiću, g. Zlatku Hasanbegoviću, glavnom imamu u Sisku Alemu Crnkiću, te umirovljenom sisačkom imamu Fuadu ef. Karagi.

Pin It on Pinterest