23. lip 2022.

Na inicijativu sisačkog ogranka Hrvatskog domobrana postavljen je i u četvrtak, 23. lipnja u sisačkom Naselju ispred Pastoralnog centra župe Pohoda BDM, blagoslovljen Bijeli križ istine. Kako je tom prigodom predsjednik Hrvatskog Domobrana Josip Frković rekao, već pet godina se pokušavala dobiti dozvola da se taj križ postavi uz šumu Lasinja, no kako ista nije dobivena našlo se mjesto u vlasništvu župe. Ovaj je križ podignut u spomen na preko 800 razoružanih hrvatskih vojnika i civila koje su poslije Drugog svjetskog rata partizani pobili u šumi Lasinji, i čije kosti velikim dijelom leže ispod pogona Željezare.

Križ je blagoslovio biskup Vlado Košić koji je potom predvodio u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira misu za sve stradale, u zajedništvu sa župnikom Ivanom Faletarom i kapelanom Rafaelom Mlinarom.

U svojoj homiliji biskup je tumačio značenje sv. Ivana Krstitelja, budući da se zbog ovogodišnje kolizije s proslavom Srca Isusova, taj blagdan slavio taj dan. Zadivljujuće je kako je sv. Ivan znao svoje granice, te nije podlegao napasti da se proglasi Mesijom, što su mnogi koji su ga slijedili očekivali. On je bio ponizni Kristov preteča koji se usporedio s robom što odvezuje sandale gostima. Na kraju je podnio i mučeništvo za moralnu istinu da nije dopušteno imati žene svoga brata, što je kralj Herod učinio. I naš je narod neprestano bio mučen i proganjan, rekao je biskup. Drugi svjetski rat bio je posebno krvav i strašan za nas. „Mi se molimo za članove naše Katoličke crkve, bez obzira u kojoj su vojsci sudjelovali, no oni su ljudi. Njih je čitav prijašnji sustav desetljećima ignorirao, a i danas se još ne priznaje njihovo ljudsko dostojanstvo, koje uključuje i pravo na grob. Nećemo prestati pozivati naš narod na sjećanje i na pomirenje koje nam je toliko potrebno, u vremenima podjela i nejasnoća oko temeljnih vrijednosti i načela koja dolaze od Boga i štite čovjeka“, zaključio je biskup Košić.

Pin It on Pinterest