24. kol 2023.

Župa sv. Bartola u Hrastovici svečano je u četvrtak 24. kolovoza proslavila blagdan svog nebeskog zaštitnika. Središnje misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru predvodio je varaždinski biskup u miru Josip Mrzljak u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem, upraviteljem župe fra Matom Bašićem i petnaestak svećenika.

Misi su nazočili i predstavnici civilnih vlasti, policije, vojske i vatrogasaca te članovi domaćeg kulturnog umjetničkog društva u narodnim nošnjama, a na početku biskupa Mrzljaka i sve okupljene pozdravio je biskup Košić čestitavši svima Bartolovo.

U homiliji biskup Mrzljak je rekao da slaveći blagdan bilo kojega apostola mi se zapravo vraćamo na same početke Crkve i spominjemo se tih 12 temelja na kojima ona počiva. Zapitavši se koji su kriteriji po kojima je Isus izabrao svoje učenike biskup je ustvrdio kako to nisu bila neka velika znanja, diplome i škole već spremnost da se odazovu. „Oni su se odazvali Isusovom pozivu da započnu raditi to što treba. I kakve su im bile šanse u tom svijetu, šanse dvanaestorice ljudi protiv velikog Rimskog carstva? Ljudski govoreći, nikakve. Ali oni se ne baziraju samo na svojim sposobnostima, nego jednostavno, oni žele i vole Gospodina. Makar kada se dogodio Veliki petak što se dogodilo s njima? Razbježali su se svaki na svoju stranu, mislili su, sve je gotovo, nema više ničega, ali onda ipak ih je nešto tj. netko privukao natrag.  Nešto je bilo u njihovom srcu i ta vjera u Isusa se ipak nije ugasila i oni se onda sastaju u Dvorani posljednje večere. Tada silazi Duh Sveti, tada se zapravo događa, ja bih rekao, rađa Crkva, to je rođendan Crkve. Rađa se Crkva, zajednica Božjega naroda kojoj je zagarantirana opstojnost do kraja svijeta“, poručio je biskup.

Biskup je poručio kako upravo ti apostoli čine tu prvu Crkvu, takvi kakvi jesu, sa svojim vrlinama i manama, ali nošeni ne ljudskom, nego snagom Duha Svetoga oni ju šire po cijelome svijetu. „Taj apostolat širenja Crkve događa se kroz sve vjekove svih ovih stoljeća do današnjega dana. Naravno uz nemale teškoće pa su na kraju i apostoli, osim svetoga Ivana, pa i vaš zaštitnik sveti Bartol, podnijeli mučeničku smrt. To je zapravo bilo svjedočenje da je to što oni propovijedaju istina. Crkva je kroz svoju povijest sve do današnjeg dana prošla kroz mnoge nevolje, ali ona snagom Duha Svetog opstaje“.

Na kraju pozvao je okupljene na molitvu da se po zagovoru sv. Bartola učvrsti naša vjera i da bude kao što je bila njegova. „Naravno ta vjera nije bila bez teškoća, ne treba se zavaravati. Nisu ni apostoli odmah imali čvrstu vjeru i znamo i sami što se dogodilo s Petrom kada je Isusa zatajio, što se dogodilo s onima koji nisu vjerovali, što se dogodilo s Tomom koji je rekao da je nemoguće i da ne želi vjerovati da je Isus uskrsnuo. Ali onda kada se susreo s njim, jednostavno je ispovjedio svoju vjeru: Bog moj i sve moje. Naša vjera je ta koja raste, koja nekada može oslabiti. No, mi, evo čvrsto stojimo na onim temeljima, kao što se, evo ovdje na ovim istim temeljima koji su bili razrušeni ponovno gradi ova kamenita crkva. Tako i mi moramo graditi Crkvu i tamo gdje se možda porušila, pa i u našem osobnom životu, našoj vjeri, ali isto tako i u našem društvenom životu i u našem hrvatskom narodu koji se želi tako dičiti sa svojom višestoljetnom vjerom i pripadnošću Katoličkoj Crkvi. Zato trebamo moliti zagovor svetoga Bartola apostola da umnoži i učvrsti našu vjeru“, zaključio je biskup Mrzljak.

Pin It on Pinterest