30. lip 2014.

Kutina je prema tradiciji u nedjelju obilježila blagdan sv. Petra i Pavla, a koji je toj župi uz vjersko i osobito pučko slavlje. Naglašeniji sadržaj dobilo je prije deset godina kada je počelo obilježavanje rođenja brata Bonifacija Pavletića (Zbjegovača 25. lipnja 1864. – Rim 4. studenoga 1897.). Ulazak na misu poldanicu tog dana prati spomen darivanjem rođendanskog cvijeta uz Bonifacijevo  poprsje, pa je tako bilo ove  jubilarne 150. obljetnici njegova krštenja u kutinskoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne. Na značaj uzvišenog trenutka podsjetio je župnik kutinski, kanonik mons. Dragutin Papić U propovijedi pater Mariano Passerini, predstavnik Družbe Sinova Bezgrješne u Hrvatskoj  podsjetio je da su Petar i Pavao dva stupa koja su dijelila zajedno avanture i žar za širenjem evanđelja. Petar, Pavao i Bonifacije  Božju svetost učinili su vidljivom. Po tome su slični, po tome su potrebni, spomenuo je osobito ponosan na subrata Bonifacija pater Passerini. Neizostavno je dodao da je  Bonifacije, otkriveni biser, postolar koji izrađuje nove i popravlja stare cipele, dvori bolesne i odgaja siročad, jednostavno – učitelj savršenstva.

O Bonifacijevom liku i djelu svjedočio je i Dragutin Pasarić, predstavljajući pretisak članaka iz Glasnika sv. Josipa iz 1900. godine, a koji je u 10 nastavaka prvi na hrvatskom jeziku objavio svetost 11-godišnjeg redovničkog života  u istom odjelu. Spomenuo je kako je   u Petra koji je stijena  jednako snažna  i pod slamnatim krovom Bonifacijeve  rodne kuće u Zbjegovači. Osobito je u ime nakladničke kuće Spiritus movens zahvalio u osmišljavanju sadržaja djela o bratu Bonifaciju rođenim Kutinčanima mons.Vladimiru Stankoviću te č. s. Mirjam Kuštreba.  Potporu i ovom najnovijem, nepoznatih autora i prevoditelja dao je kao  mons. Stanković, a koji je često u svojim nastupima iz tog časopisnog zapisa iz 1900. godine, danas pretvoreno u knjigu (64 str.) citirao dodatak  znakovite poruke: Eto mladeži hrvatska, a napose ti u Zbjegovači, Ilovi, Kutini i u okolici, upri oči u ovaj uzor, što ti Bog dragi daje i povedi se za njim, te čini i ti tako, kako si čula, da je Bonifacije radio. Moli se tomu svecu i zazivaj ga u svojim potrebama, pa ćeš doživjeti čas, kad bude i Hrvat u Rimu proglašen blaženim i kad ga budemo smjeli štovati na oltarima. Dao to dobri Bog.

Poslije misnog slavlja pjesmom Mješovitog pjevačkog zbora dr. Gustav Baron kutinske župe krenula je procesija  prema kući Družbe Sinova Bezgrješne, a koja na ulazu nosi ime brata Ivana Bonifacija.  Poseban doživljaj bila je izložba umjetničkih rukotvorina uglavnom iz drva, ali i drugih materijala Udruge Arteco, selo Malino, nedaleko Lužana u Slavoniji. Kuriziotet je što su Bonifacijev lik istražujući porijeklo svog prezimena autorski donijela braća Pavletić, pod umjetničkim vodstvom Zorana Pavletića.

Vesna Košak

 

 

Pin It on Pinterest