13. lip 2014.

Župa sv. Antuna Padovanskog u Voloderu svečano je u petak 13. lipnja proslavila blagdan svog zaštitnika. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s desetak svećenika, dekanom Kutinskog dekanata vlč. Ivanom Benkovićem i domaćim župnikom vlč. Nikolom Majcenom. U prepunoj voloderskoj crkvi okupili su se brojni župljani, kao i štovatelji ovog sveca, a među njima i g. Dario Kordić.

Prije mise, biskup Košić je ispred župne kuće blagoslovio novopostavljenu spomen-ploču i križ za vlč. Dragutina Deliju, rođenog u Donjoj Vlahinički, župnika u Voloderu od svibnja 1945. godine, mučki ubijenog od komunista 1. prosinca 1945. godine na pragu župne kuće u dobi od samo 27 godina.

U prigodnoj homiliji, govoreći o sv. Antunu i vlč. Deliji biskup je istaknuo kako je sv. Antun jedan od najvećih svetaca Katoličke Crkve jer je sav svoj život posvetio Kristu i propovijedanju njegova Evanđelja, a župnik Dragutin Delija svećenik je mučenik koji je također svoj život posvetio Kristovoj Crkvi i naviještanju Evanđelja.

Biskupova homilija u cijelosti

Govoreći o porukama koje donose sv. Antun i mučeništvo vlč. Delije biskup je rekao kako to nisu dvije različite poruke, nego jedinstvena poruka o svjedočenju Krista. „Sv. Antuna opisuje se prvenstveno kao propovjednika. Kada su prenosili svečevo tijelo u baziliku u Padovi, koju su izgradili njemu u čast, otkrili su da se tijelo raspalo, a ostao je neraspadnut njegov jezik, što je znakovito jer je on predivno govorio o Kristu. Na njegove propovijedi obraćala su se velika mnoštva ljudi. U njegovo vrijeme javila su se mnoga krivovjerja i on je obilazio gradove i sela po Italiji i južnoj Francuskoj i propovijedao. Dolazilo ga je slušati tako puno ljudi, da su morali na trgovima podizati propovjedaonice za njega. Budući da je njegova riječ bila tako snažna da obraća nevjernike, nazvali su ga „maljem heretika“. Zanimljiv je to naziv: malj, bat ili čekić – znači da je njegova riječ potresala, padala na srca nevjernika i lomila njihov otpor, okretala njihove misli i stavove, pokoravala njihovu oholost“, rekao je još o svecu biskup.

U nastavku, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi i čitanju iz Knjige proroka Izaije u kojem je Bog navijestio dolazak svoga Pomazanika, na kojem će počivati Duh Sveti i koji će proglasiti „godinu milosti Gospodnje“, a to će pratiti njegovo naviještanje radosne vijesti siromasima, puštanje na slobodu zatvorenika i zasužnjenih, vraćanje vida slijepima (Iz 61), biskup se zapitao nije li puštanje na slobodu haškog uznika Darija Kordića upravo takvo Božje čudo? „Danas je ovdje u Voloderu s nama naš hrvatski mučenik, haški uznik koji je izdržao svoju nepravednu kaznu i vratio se svojoj obitelji, uspravna čela i čiste savjesti, kako sam svjedoči. On predstavlja poniženu ali  milošću Božjom spašenu Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u onom što je najljepše u našem hrvatskom narodu, a to je: vjera u Boga, vjernost Crkvi katoličkoj i čist obraz, usprkos svjetskih političkih igara i optužbi, prema kojima su Hrvati uvijek morali biti dežurni krivci za svako zlo, premda su se samo branili na svome i željeli samo ono na što svi drugi narodi imaju pravo, a to je sloboda i mir, samostalnost i dostojanstvo. Bogu smo zahvalni za njegovu slobodu i za njegovo svjedočanstvo vjere, nade i ljubavi. Neka ga Bog blagoslovi i neka mu dade snage da hrabro svjedoči istinu, usprkos potvaranjima i podmetanjima“, poručio je biskup Košić, te još rekao kako su mu neki ovih dana poručivali da štiti i da ne smije kao biskup stati na stranu optuženika za ratne zločine. „Naveo bih samo odgovor koji je dao prof. Tomac na jednu takvu pritužbu kojom se jedan novinar nabacio na mene. On je rekao: ‘Biskup Vlado i ja smo kršćani, a kršćanima je dužnost štiti nevine!’ U tome ću ustrajati i to sam dužan jer sam uvjeren da je Dario lažno optužen i da je nevin robijao tolike godine, prinoseći tako žrtvu Bogu za svoj hrvatski narod“, zaključio je biskup.

Nakon popričesne molitve okupljenima se obratio župnik vlč. Majcen zahvalivši biskupu na dolasku, te istaknuvši kako će ovo novo spomen-obilježje biti poticaj svim župljanima da pamte svoju povijest i računaju na zagovor svojeg mučenika-župnika.

Za blagdan svog zaštitnika župljani su se pripremali trodnevnicom od 10. do 12. lipnja, a koju je predvodio vlč. Angelo Maly.

Pin It on Pinterest