21. pro 2021.

Četvrta nedjelja došašča, 19. prosinca 2021. godine, u Župi Uzvišenja Svetog Križa u Križu, obilježena je sada već tradicionalnom predblagdanskom prodajom kolača. Na poziv Župnika vlč. Bože Pinjuha, domaćice ove Župe i šire, odazovu se, ispeku i doniraju kolače, prodajom kojih se prikupe novčana sredstva za nabavu hrane i potrepština za osobe i obitelji u potrebi. U pripremu svake, pa tako i ove akcije, potrebno je uložiti puno dobre volje i želje za pomaganjem, čega ne nedostaje među volonterima Župnog Caritasa Župe u Križu, kojeg predvodi voditeljica Slavica Gavran Tadić.

Prikupljeno je nešto više od deset tisuća kuna, što je bilo dostatno za 30 paketa s hranom i higijenskim sredstvima, koje su već idućeg dana volonteri Caritasa donijeli na kućne pragove preko 100 osoba.

Kriška udruga Ženske ruke, prihod od prodaje svojih prigodnih božićnih rukotvorina, na ovu četvrtu nedjelju, donirala je Župnom Caritasu, dajući time nesebičnu pomoć i podršku humanitarnog karaktera.

Za istu namjenu, kroz dvije nedjelje prije početka došašča, volonteri Caritasa također su, uz simboličnu naknadu ponudili vjernicima, ispred crkve, vlastoručno izrađenih preko 80 komada adventskih stolnih i vjenčića za vrata te kuglica i drugih božićnih ukrasa. Hvala Bogu i vjernicima koji su tom kupnjom i kupnjom kolača sudjelovali u dobrim djelima pružanja pomoći ljudima koji će zbog toga Božić dočekati radosniji u skromnim domovima.

Ove godine u crkvi u Križu, postavljene su nove jaslice u izvedbi vjernika s prebivalištem na području Župe Križ, Kristiana Frljaka, jednog od dvojice hodočasnika koji su tijekom ovoga ljeta  prepješačili cijelu rutu puta Marijanskog zavjeta za Domovinu, od Osijeka do Dubrovnika, u dužini cca 1700 km.

Uvijek radosnog srca, s vjerom i željom za djelovanjem u pomaganju svima kome je pomoć potrebna, Općinski načelnik Općine Križ Marko Magdić, uz službenu potporu sudjelovao je i osobnim uključenjem u prodaju kolača. Ujedno su uz potporu iz općinskog proračuna, ovih dana zamijenjena dotrajala prozorska okna na župnoj kući u Križu, što će, uz estetski dojam, pridonijeti daleko važnijem postignuću, a to je ušteda energije i troškova života i rada u zgradi župnog dvora.

 

 

Pin It on Pinterest