21. stu 2015.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u petak 20. studenoga u sisačkoj katedrali Uzvišenja sv. Križa, misno slavlje povodom Nacionalnog susreta koordinatora inicijative „40 dana za život“ koji se od 20. do 22. studenoga održava u Sisku. Ovaj susret okupio je devedeset lokalnih voditelja iz cijele Hrvatske, a pridružili su im se i članovi organizacijskog tima iz Mostara i prilika je za razmjenu iskustava i ideja, te prenošenje plodova, radosti, ljubavi i žara za ovu inicijativu i za rješavanje gorućeg problema pobačaja, stanovnicima i vjernicima Siska i Sisačke biskupije.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić, vicekancelar vlč. Janko Lulić, povjerenik za studente i mlade Riječke nadbiskupije vlč. Velimir Martinović i vikar katedralne župe vlč. Mario Šagolj.

U homiliji biskup je zahvalio okupljenim nacionalnim koordinatorima što su za ovo okupljanje izabrali Sisak i što kroz inicijativu svjedoče kršćanski stav za život i zaštitu ljudskog života. „Po kiši i po suncu  vi ste stajali i molili ispred bolnica te, koliko znate, spasili ste u ovoj zadnjoj jesenskoj akciji četrnaestero života. Vjerojatno ih je Bog spasio još i više po vašim molitvama i svjedočanstvu, ali i po molitvi čitave Crkve koja vas podupire i koja se raduje zbog tog vašeg zalaganja“, poručio je biskup okupljenima.

Govoreći o čitanjima dana biskup je istaknuo kako ona govore o važnosti Hrama Božjeg. „Prvo starozavjetno čitanje iz Knjige o Makabejcima govori o ponovnom podizanju Hrama i posveti žrtvenika, te sramoti koji su pogani nanijeli Jeruzalemu. Ovdje se dakle govori o jednom povijesnom događaju koji ima teološku dimenziju i poruku za sve nas. To je da smo mi pozvani ne samo da obnavljamo naše hramove i crkve, naše oltare, tolike porušene crkve u Domovinskom ratu, nego i da ne dopustimo da one više ikad budu oskvrnute i da nam ono što svjedoči Božju prisutnost bude svetinja. To također i Isus čini u Evanđelju. Čuli smo kako je ušao u Hram i počeo izgoniti prodavače govoreći: ‘Dom moj bit će Dom molitve, a vi od njega načiniste pećinu razbojničku!’. Moguće je da se Hram oskvrne ne samo time da se sruši nego i time što se i krivo shvaća njegova uloga i što se u njemu ne slavi Gospodina nego se u njemu ostvaruju zemaljski interesi. Tu je također u simboličnom teološkom smislu još važnija poruka, kako i Pavao kaže u Poslanici Korinčanima, a to je da je svaki čovjek Hram Božji. Ako smo mi kršćani toga svjesni onda se nitko ne smije usuditi čovjeku nauditi, raniti i ubiti ga. Čovjek je slika Božja i mjesto prebivanja Boga, te kako kaže sveti Pavao ‘Hram Duha Svetoga’. Molimo za takvo shvaćanje čovjeka, za takvu antropologiju da je čovjek doista prisutnost Božja na ovom svijetu, da je svako začeto dijete svetinja i da se treba čuvati, njegovati, poticati i podupirati život. Baš to je zadaća svih nas“, rekao je biskup te na kraju još jednom zahvalio u ime čitave Crkve svim onima koji podupiru život.

Nakon popričesne molitve biskupu se na riječima podrške zahvalio nacionalni voditelj inicijative Ante Čaljkušić. On je istaknuo i kako će ovih dana u Sisku timovi iz dvadeset gradova moleći i izgrađujući sebe i zajedništvo izraditi plan za korizmenu akciju koja kreće 10. veljače 2016., i u kojoj će se ponovo moliti 40 dana bez prestanka.

Pin It on Pinterest