12. velj 2023.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je, u subotu 11. veljače na blagdan Gospe Lurdske u istoimenoj kapeli Lječilišta Topusko, misno slavlje povodom 31. Svjetskog dana bolesnika. Koncelebrirali su povjerenik za pastoral bolesnih i starijih Saša Jozić, domaći župnik fra Ante Pervan, župnik iz Vojnića Ivo Bošnjak i župnik iz Gvozda fra Marko Hrgota. Tom prigodom biskup je na početku i blagoslovio novopostavljeni kip bl. Alojzija Stepinca.

Slavlju su uz brojne vjernike nazočili i ravnatelj Lječilišta dr. Domagoj Mosler te načelnik Općine Topusko Ivica Kuzmić.

U homiliji biskup je podsjetio kako je Svjetski dan bolesnika ustanovio sveti papa Ivan Pavao II. baš na blagdan Gospe Lurdske 1992. godine kako bi se po čitavom svijetu na taj dan posebno molilo za bolesnike, liječnike i medicinsko osoblje, ali i za obitelji bolesnika koje često trpe i nose veliki križ. „Lurd je od 1858. godine veliko hodočasničko svetište u koje dolaze milijuni ljudi da tamo mole Mariju za zdravlje. Zanimljivo tamo ima jedan izvor koji je Bernardica, koja je doživjela susret s Majkom Božjom, iskopala na njenu riječ tako da se s tog izvora mnogi krijepe vjerujući da će ozdraviti od bolesti. Iako taj veliki hodočasnički val ide neprestano prema Lurdu sveti papa Ivan Pavao II. je želio da to bude i po čitavom svijetu te je zato proglasio Svjetski dan bolesnika“.

U nastavku biskup je okupljene upoznao s porukom pape Franje za ovaj Dan bolesnika koja nosi naziv „Pobrini se za njega“, a govori o suosjećanju kao sinodalnoj brizi za zdravlje. „Naziv ovog pisma su upravo i riječi koje smo čuli danas iz Evanđelja po Luki gdje Isus govori pismoznancu koji ne zna koji je njegov bližnji, kako trebamo biti blizi prema onima koji trpe, koji su ostavljeni i sami te trebaju našu pomoć. On ovom prispodobom o Samarijancu govori o ravnodušnosti jer mnogi su prolazili kraj tog ranjenog čovjeka, svećenik i levit, ali su ga zaobišli. Taj Samarijanac, iako čovjek iz drugog naroda, prišao je nesretniku, povio mu rane, očistio i doveo u gostinjac te mu pokazao milosrđe. Kaže papa Franjo u svom pismu da se upravo tako i mi trebamo pobrinuti jedni za druge. Pobrinuti se trebaju za bolesne ne samo zdravstveni djelatnici kojima zahvaljujemo na tome, nego svi mi kako bismo jedni drugima bili na pomoć. Posebno moramo misliti na sve one naše bližnje koji trpe, koji su bolesni, ali i koji su napušteni. Za to je upravo dobar primjer ovog ostavljenog ranjenog čovjeka kraj puta. Kada je Isus odgovorio pismoznancu tko je njegov bližnji, rekao mu je da je to onaj koji čini milosrđe te da on sam ide i čini tako. Idi pa i ti čini tako, to je zadaća svih nas. Biti kršćanin znači imati ljubavi prema bližnjima i misliti na one usamljene i ostavljene, bolesne i sve kojima je teško“, rekao je biskup zaključivši kako je papa ovo svoje pismo stavio u kontekst sinodalnog hoda Sveopće crkve koji poziva na međusobno slušanje i uvažavanja cijele Crkve.

Na kraju je pozvao sve okupljene na molitvu za bolesnike, obitelji bolesnika i sve one koji trpe kao i za sve djelatnike u zdravstvu, da ih Gospodin ojača i da Blažena Djevica Marija Gospa Lurdska, ona koja ima oči da vidi potrebe svih onih u nevolji, pomogne svima nama.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku i brizi za ovu ustanovu te sve njezine djelatnike i korisnike zahvalio dr. Mosler.

Pin It on Pinterest