16. lip 2010.

Izjava sa šestog međureligijskog susreta visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj

Šesti međureligijski susret visokih predstavnika vjerskih zajednica u Hrvatskoj održan je u srijedu 16. lipnja 2010. u prostorijama Sisačke biskupije, Trg bana Jelačića 1, u Sisku. Na susretu su sudjelovali predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog,  sisački biskup msgr. dr. Vlado Košić, tajnik istoga Vijeća prof. dr. Jure Zečević, predstavnik Srpske pravoslavne Crkve protojerej stavrofor o. Marinko Juretić, predstavnik Bugarske pravoslavne Crkve ikonom o. Emil Cenov Angelov, predstavnik Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije Ivan Lepitkov, predstavnik Evangeličke crkve u RH generalni vikar Branko Berić, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) crkve u Republici Hrvatskoj Endre Langh, predsjednik Saveza baptističkih crkava Toma Magda, predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve pastor Damir Špoljarić, predstavnik Židovske općine Zagreb rabin Luciano Moše Prelević, predstavnica Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj Jasminka Domaš i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Ševko Omerbašić.

 

Susretom, razgovorom i druženjem prvenstveno želimo vjernicima naših zajednica i cjelokupnoj javnosti posvjedočiti našu blizinu i naše zajedništvo u ljudskoj i vjerničkoj dimenziji te promicati kulturu međureligijskog dijaloga i suradnje.

U društvu uzdrmanom globalnom ekonomskom krizom izražavamo našu solidarnost s onima koji su njome najviše pogođeni, posebno s radnicima koji su sve više obespravljeni i beskrupulozno izrabljivani. Zalažemo se također za starije, bolesne i sve nemoćne koji se ne mogu skrbiti sami o sebi i apeliramo na nadležne institucije u Hrvatskoj da u svrhu njihova zbrinjavanja pokrenu i realiziraju projekte, primjerice novih hospicija i srodnih ustanova. Pozivamo i potičemo sve, u našim vjerskim zajednicama i izvan njih, da u ovo, u socijalnom pogledu osobito osjetljivo vrijeme, u skladu sa svojim mogućnostima, svi pomažemo i neumorno iskazujemo djelotvornu skrb za ljudsko dostojanstvo najugroženijih.

Pozivamo također na zreo i nekoristoljubiv način ophođenja s prirodom. Istjecanje nafte i erupcije vulkana podsjećaju na ranjivost naše Zemlje i obvezuju na odgovorno korištenje prirodnih potencijala. Podsjećamo da je “ekologija prirode” u prvom redu “ekologija srca”.

Ljudsko djelovanje ne može se svesti samo na interes i profit jer na taj način nema dobra za sve, nema nekonfliktnog društva, nema stvarnog napretka, ako se ne poštuju i ne vrednuju etička načela.

U pogledu različitih jednostranih prikazivanja prošlosti, što često predstavlja izvor novih nezadovoljstava, podjela i sukoba, podsjećamo sve koji se njome bave, o njoj pišu i govore, na potrebu zalaganja za istinu koju se ne smije ni u koju svrhu zlorabiti. Jedino na objektivnom i poštenom sagledavanju i prikazivanju prošlosti i aktualnih zbivanja moguće je graditi bolje odnose među narodima, vjerskim zajednicama i pojedincima.

Izražavamo žaljenje što se vjeru u Boga i religijske i konfesionalne pripadnosti diljem svijeta i nadalje zlorabi u političkim i drugim interesnim sukobima i iskazujemo svoje duboko neslaganje s time. Kao vjerski predstavnici kršćanstva, židovstva i islama podižemo svoj glas i ponovno svjedočimo: ni u jednoj od naših religija ne može se ubijati i nanositi zlo drugome u Božje ime! U Božje ime se čovjeku čini isključivo dobro a ne zlo! Religija ne gradi nasilje nego mir među ljudima!

Iskreno želimo da ovi izričaji i apeli ne ostanu “mrtvo slovo na papiru” nego da prožimaju i nadahnjuju svakodnevne misli, riječi i djela nas, naših vjernika i svih ljudi dobre volje.

 

 

Msgr. dr. Vlado Košić, predsjednik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog,  sisački biskup

Luciano Moše Prelević, rabin Židovske općine Zagreb

Jasminka Domaš, potpredsjednica Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj

Muftija Ševko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj

O. Marinko Juretić, protojerej stavrofor Srpske pravoslavne Crkve

o. Emil Cenov Angelov, ikonom Bugarske pravoslavne Crkve

Ivan Lepitkov,  predstavnik Makedonske pravoslavne Crkve – Ohridske arhiepiskopije

Branko Berić, generalni vikar Evangeličke crkve u Republici Hrvatskoj

Endre Langh, biskup Reformirane kršćanske (kalvinske) crkve u Republici Hrvatskoj

Toma Magda, predsjednik Saveza baptističkih crkava

Damir Špoljarić, predsjednik Evanđeoske pentekostne crkve

Prof. dr. Jure Zečević, OCD, tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Foto: AS i Stjepan Vego

Pin It on Pinterest