30. svi 2021.

Sisački biskup Vlado Košić predvodio u nedjelju 30. svibnja svečano misno slavlje povodom 60. obljetnice od osnutka župe Pohoda Blažene Djevice Marije u crkvi Sv. Marije Kraljice Mira u Sisku. Na početku je sve okupljene pozdravio domaći župnik Ivan Grbešić koji nije mogao sakriti svoje zadovoljstvo zbog velikog jubileja, ali i svega onoga što je u župi napravljeno tijekom svih godina.

Biskup Košić u homiliji je istaknuo kako je današnja radost višestruka: blagdan je Presvetoga Trojstva, veliki jubilej župe i Dan državnosti. Presveto Trojstvo nas uči da je Bog jedan u tri Osobe: Oca, Sina i Duha Svetoga. To je jedna od temeljnih istina kršćanstva. Krist nam je objavio Boga i naučio nas Očenaš. Krist je osobito volio djecu.

Biskupova homilija

Kako su misi nazočili ovogodišnji krizmanici i prvopričesnici, biskup se obratio upravo njima rekavši kako odrastanjem ne prestajemo biti djeca Božja, štoviše, mi smo zauvijek njegovi. O Bogu ovisi naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Vrlo je važno imati na umu da nije samo zadaća apostola naviještati Krista, već navedeno moramo činiti i mi, ali ne samo riječima, nego i životom. Mnogi ističu kako ne možemo Boga spoznati jer je tajna. Krist nam je pokazao da nam je On nedohvatljiv, ali istovremeno vrlo blizu. Obitelj je neki nesavršena, ali najbliža slika Trojstva. Povezuje ih ljubav i oni su jedno. Tako i župa koja danas slavi. Ona je zajednica zajednica, jedinstvo premda u različitosti.

Biskup je na kraju čestitao veliki jubilej te pozvao sve vjernike da mole zagovor Blažene Djevice Marije koju ova župa časti.

Na kraju se svima okupljenima još jednom obratio vlč. Grbešić koji je zahvalio svima koji su sudjelovali u organizaciji ovoga jubileja, poglavito onima koji su radili na izdavanju knjižice „60 godina župe Pohoda Blažene Djevice Marije“.

Misao je zaključio sljedećim riječima: „Župa to ste vi! Isus računa s vama, ljubi vas i želi nešto učiniti s vašim životom.“

Po završetku mise uslijedila je pjesma i fotografiranje.

Pin It on Pinterest