30. svi 2011.

Misom na otvorenom pred crkvom Pohoda Blažene Djevice Marije u Sisku, na istoimeni blagdan u utorak 31. svibnja obilježena je 50. obljetnica osnutka župe Pohoda BD Marije, euharistijskim slavljem kojega je uz koncelebraciju dosadašnjih župnika i svećenika Sisačkog dekanata predvodio mons. Vlado Košić, sisački biskup. Ova župa svoj je život započela upravo u Marijinom svibnju 1961. godine. To neprekinuto marijansko ozračje osjećalo se i u predvečerje posljednjeg svibanjskog dana i ove jubilarne godine. Svečanoj misi prethodila je molitva krunice i Mariji posvećen program triju župna zbora: dječjeg zbora Marijini Mališani, zbora mladih Susret i mješovitog župnog zbora Kraljica mira kojima je ravnala Dora Gazibara dipl. crkvena glazbenica. Brojnim vjernicima, okupljenim na sisačkom brežuljku Viktorovac, gdje je sakralno zdanje ucrtano još u 16. stoljeća biskup Košić je kazao kako nam blagdan Pohoda BD Marije Elizabeti pomaže da osjetimo Marijinu radost koja je plod prihvaćanja Isusa. Takva radost ispunjena Kristom potrebna nam je upravo u ovom vremenu kada se sve više narušava obiteljski život. Upravo je Marija dobar primjer čuvanja obiteljske radosti ali i osobne žrtve koja je najviše došla do izražaja pod križem vlastitog sina. No, Krist je uskrsnuo i Marija tijelom i dušom uznesena na nebo i nama darovana za nebesku majku. Biskup Košić, tom je prigodom pozvao okupljene mlade, i sve njihove prijatelje da ovog vikenda budu sudionici susreta mladih sa Svetim Ocem Benediktom XVI. i na zagrebačkom glavnom trgu te na hipodromu gdje Benedikt XVI. dolazi na nacionalni susret obitelji.

 

Uz darove donijete na blagoslov, zastave predane prvopričesnicima i krizmanicima izgovorene su i riječi zahvale za 9 župnika koji su vodili župu. Molitva je upućena i za župnika Antuna Grahovara ubijenog svećenika u studenome 1990. godine, koji je preteča žrtava Domovinskog rata. Na teške, ali i ponosne trenutke osnivanja župe vrlo emotivnim i slikovitim prikazom podsjetio je prvi župnik mons. Vladimir Stanković.

Sadašnji župnik vlč. Branimir Koretić uz zahvalu Bogu i dobrim ljudima najavio je postupni, ali i skori dovršetak crkve Sveta Marije Kraljice Mira u sisačkom Naselju. Za pedesetogodišnje razdoblje iznio je statistiku prema kojoj je bilo 5.282 krštenih, 1297 vjenčanih parova i 3.108 umrlih, te najavio kako će uz jubilej do konca godine biti još vrlo sadržajnih programa.

Dragutin Pasarić

Foto: Stjepan Vego

Pin It on Pinterest