5. lis 2011.

Priručnik za animatore mladih „U svjetlosti hodimo“ koji sadrži 25 kateheza za animiranje pripremnih župnih okupljanja mladih, koji će sudjelovati na Susretu hrvatske katoličke mladeži u Sisku 5.i 6. svibnja 2012.godine predstavio je na Svećeničkom danu Sisačke biskupije, u četvrtak 6. listopada, vlč. Branko Koretić, povjerenik za pastoral mladih. Naslov priručnika “U svjetlosti hodimo” (1 Iv 1,7) istovremeno je i geslo pod kojim će Susret biti održan. Mlade iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Vojvodine, te svih krajeva gdje djeluju Hrvatske katoličke misije, na susret je pozvao mons. Vlado Košić, sisački biskup, poručujući im: “Mladi, vi to znate, to je vama vlastito: otvorena srca susretati druge, graditi zajedništvo i pokazati u molitvi i druženju što je to Crkva. Neka nas Susret hrvatske katoličke mladeži sve osposobi da još više svjedočimo u svojem životu kako je lijepo biti Kristov prijatelj!”

Kristovi prijatelji od prvih kršćanskih vremena bili su stanovnici drevne Sisačke biskupije, poput njenog zaštitnika Svetog Kvirina. O toj povezanosti svjedoče mnogi arheološki nalazi pronađeni upravo na širme sisačkom području, među kojima se svojom ljepotom i osebujnošću ističe rimska uljanica nazvana „Kvirinova svjetiljak“ iz 4. stolječa u obliku janjeta s istaknutim kristogramom. S. Margareta Šprajc izradila je logo Susreta, istaknuvši lik Kvirinove svjetiljke koja obasjava naš putu prema Kristu. Upravo taj log pojavljuje se na naslovnici i u sadržajima priručnika. Priručnik sadrži 25 kateheza koje prate liturgijska vremena crkvene godine. Odgovornu zadaću biti im autorom prihvatilo je 18 vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola iz svih dijelova Sisačke biskupije. To su: Elenmary Biršić, Marija Brajdić, Gordana Brkanac, Gordana Brleković, Anita Cota (sur.), Đurđica Friš, Dalibor Gagula, Josipa Hlevnjak, s. Karla Slađana Ivančić, s. Vesna Lagetar, Monika Leško, s. Ana Lipovac, Mile Marinčić, Viktor Matić, Marko Mihalić, Marijana Ostić, Dubravka Štimac- Tomaš i Paula Vukčeviić Lazar.

Sve kateheze i himna susreta, autora teksta Ane Čerine i glazbe Karla Ivančića- kao što je istaknuo voditelj uredničkog tima vlč. Branko Koretić, u svom uvodnom slovu: “odišu pozitivnošću, nadom, ukazuju na ljepotu života, bez obzira na sadašnje stanje, krize i teškoće. One ukazuju na vrijednosti koje su svijetu potrebne, a kršćani su pozvani da ih žive u Crkvi, koja je zajednica svjetla, zdravog duhovnog života i ohrabrenja onima koji se okupljaju oko Krista, koji je pobijedio zlo i tamu ovoga svijeta.”

Ta nit vodilja prisutna je u katehezama o ljudima koji su, svaki na svoj način bili svjedoci Svjetlosti: Majci Tereziji, Drinskim mučenicama, Maksimilijanu Kolbeu, bratu Bonifaciju Pavletiću, kardinalu Alojziju Stepincu i papi Ivanu Pavlu II. Oni su kao primjer nasljedovanja dati mladima da upoznavajući njihove živote pronađu za sebe trak svjetlosti i put do Krista.

Svojim sadržajem, grafičkim dizajnom kojega je izradila Blaženka Matić iz Glasa Koncila i opremom, kateheze žele biti priručnik koji će prerasti vremenske granice priprema za sam Susret i ostati suvremen izvor ideja, metoda, stvaralačkog izražavanja. Uz gore navedene vjeroučitelje autore kateheza, ljepoti i kvaliteti priručnika doprinijeli su fotografi Stjepan Vego i Miroslav Kriš, lektori Josip Sinjeri i s. Smilja Čirko, te Spomenka Jurić, bez čijih fotografija, lekture i stručnih savjeta priručnik i kateheze ne bi bile tako kvalitetne. Izdavač Priručnika je Sisačka biskupija a nakladnik Glas Koncila.

Gordana Brkanac

Pin It on Pinterest