19. lip 2014.

„Danas proslavljamo blagdan Tijela i Krvi Kristove, i primanjem Krista prisutnog u Euharistiji želimo zadobiti snagu za naš svagdanji život u svijetu, za naš rad, za sve naše odnose koje njegujemo u bližoj i daljoj zajednici, za zadaće i trpljenja koja nam život nosi. Na taj način mi se kršćani otvaramo svijetu, pokazujući svoju osjetljivost za druge, želeći na poljima Crkve i svijeta tražiti, nalaziti i pomagati one koji su nemoćni, koji nas trebaju, koji žele riječ utjehe, kojima treba oslonac i svjetlo u životu, koji očekuju od nas doprinos za poboljšanje našega društva. Kada danas Crkva u procesiji iznosi euharistijskog Krista na ulice i trgove gradova i sela, želi poručiti da smo mi vjernici i te kako zainteresirani za boljitak našega društva, da naša vjera ne ostaje samo unutar zidova crkve i sakristije, nego da smo, nadahnuti onim što nam daje Krist u Euharistiji, osposobljeni mijenjati ovaj svijet“, rekao je na početku svoje homilije sisački biskup Vlado Košić na blagdan Tijelova 7. lipnja u katedrali Uzvišenja sv. Križa u Sisku.

U koncelebraciji bili su kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić i vikar katedralne župe vlč. Ivan Faletar, a uz brojne Siščane na slavlju je prisustvovalo i desetak hodočasnika sa suprugama i djecom iz zagrebačkog Španskog, kojima je biskup Košić prije 25 godina bio kapelan i koje je tom prigodom posebno i pozdravio.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako nam Gospodin danas u njoj daje svoje ohrabrenje. „Sv. Pavao govori Korinćanima o poruci blagovanja jednog kruha i jedne čaše: ‘nije li čaša blagoslovna zajedništvo krvi Kristove? Kruh koji lomimo nije li zajedništvo tijela Kristova? Budući da je jedan kruh, jedno smo tijelo mi mnogi.’ (1Kor 10, 16-17) Euharistija nas ujedinjuje jer smo po Kristu koga blagujemo svi jedno njegovo tijelo. O tom jedinstvu nas kršćana ne razmišljamo dovoljno. To nije neko vanjsko jedinstvo, stvoreno po nekoj vanjskoj formi ili djelatnosti, po nekim zajedničkim interesima, ne! To je jedinstvo dar Božji, otajstvo Crkve koja je Tijelo Kristovo. Tako se naša međusobna povezanost, naše zajedništvo, pokazuje kao nešto duboko i stvarno, jer je dar Božji. Sam Gospodin govori nam u Evanđelju: ‘Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi! Tko blaguje tijelo moje i pije krv moju, ima život vječni; i ja ću ga uskrisiti u posljednji dan… Kao što je mene poslao živi Otac i ja živim po Ocu, tako i onaj koji mene blaguje živjet će po meni. Ovo je kruh koji je s neba sišao, ne kao onaj koji jedoše očevi i pomriješe. Tko jede ovaj kruh, živjet će uvijeke!’ (Iv 6,51-58). Sjedinjenje s Kristom u Euharistiji ulaženje je u Kristov uskrsnuli život, vječni život. Stoga je Euharistija zalog i popudbina za vječnost. Tko dakle prima svetu Pričest, prima Krista uskrsnuloga. Ne jedemo mi meso Kristovo, nego mi se hranimo uskrslim Gospodinom, primamo njega i njegov život, život uskrsnuća. To je tajna koja je veliko otajstvo, ali i izvor snage za velika djela kojima su kršćani pridonosili kroz povijest i danas su pozvani pridonijeti životu svijeta.“

Biskupova homilija u cijelosti

U nastavku biskup se osvrnuo na apostolsku pobudnicu „Evangelii Gaudium – Radost Evanđelja“, te istaknuo kako papa Franjo u njoj često govori o tome kako je potrebno bez straha izići u javnost, suočiti se s problemima ovoga svijeta i pomoći ljudima našega vremena koji trebaju svjetla, utjehe i mira. „On nas poziva na misionarsko nastojanje, dapače misionarski polet“, dodao je biskup te na kraju progovorio o središnjoj poruci Tijelova. „Krista moramo unositi u društvo, u sve segmente društvenog života: i u pojedinačni i u obiteljski život, u školstvo, prosvjetu, znanost, kulturu, u zdravstvo, u svijet rada, u politiku i u svekoliki život koji treba biti prožet evanđeljem da Krist Kralj živi, vlada i kraljuje uvijeke“, zaključio je biskup Košić.

Misno slavlje i tijelovsku procesiju animirao je Biskupijski zbor pod ravnanjem prof. Jelene Blašković i orguljašku pratnju Marijane Boček.

Pin It on Pinterest