Uredi i povjerenstva

Tajništvo Sinode

Ivan Petrović

dr. sc. Ivan Petrović, tajnik

Trg bana J. Jelačića 9, 44000 Sisak

044/544 555

sinoda@biskupija-sisak.hr

Članovi Tajništva

vlč. Ivan Kuzmić, upravitelj župe Sunja
s. Smilja Čirko, predstojnica Katehetskog ureda
Stjepan Vego predstojnik Ureda za odnose s javnošću
Lukrecija Špoljar, vjeroučiteljica iz Kloštar Ivanić
Ivan Glavinić, vjeroučitelj iz Siska
Branka Martinović, ekonomistica iz Popovače

Od pastoralne godine 2022./2023. Sisačka biskupija ulazi u svoj sinodski proces. Započinje faza „Savjetovanje” u kojoj se želi prikupiti što više prijedloga crkvenih tema o kojima bi se raspravljalo. Biskupijska sinoda otvara se u duhu Sinode o Sinodalnosti koju je započeo papa Franjo 2021. Jedno od temeljnih polazišta biskupijske sinode jest i  Druga sinode Zagrebačke nadbiskupije koja uskoro završava, a dio prijedloga donijele su i župe Sisačke biskupije jer su do osnutka Sisačke biskupije bile sastavni dio Zagrebačke nadbiskupije.

 O sinodi propovijeda Biskup u homiliji na Hodočašću Biskupije u Mariju Bistricu 2022. godine:  „Ove pak bih nove pastoralne godine želio da veću pozornost posvetimo Sinodi. Svima vam je poznato da je Sveti otac papa Franjo prošle godine u listopadu otvorio Sinodalni hod Crkve koji će trajati do listopada sljedeće 2023. godine, kada će opća biskupska sinoda u Rimu zaključiti taj hod. I mi se uključujemo u taj hod sveopće Crkve. Osnovao sam povjerenstvo za Sinodu, na čelu s dr. Ivanom Petrovićem. Imali smo po župnim pastoralnim vijećima razgovore na tu temu te smo skupili odgovore na deset pitanja koja su nam bila postavljena i dostavili ih HBK gdje će se od svih biskupija dobiveni odgovori poslati u Rim u vidu priprave biskupske sinode na tu temu do kraja sljedeće godine. Moja bi želja bila da ove godine slijedimo opći Sinodalni hod Crkve, a sljedeće pak pastoralne godine proglasimo godinu naše biskupijske sinode. Tako bismo se kroz ovu godinu pripremali – kroz SAVJETOVANJE, tražeći prijedloge za sve moguće crkvene teme – a kroz sljedeću godinu bismo raspravljali i donosili zaključke za život i pastoral naše Sisačke biskupije.”

Kako možete sudjelovati u fazi „Savjetovanje”?

Svoje crkvene prijedloge koje smatrate važnima da bi se trebali raspravljati na Sinodi Sisačke biskupije šaljite poštom ili e-mailom na navedene adrese. Vaše prijedloge će pročitati povjerenik i tajnik sinode. Neka dobri Bog blagoslovi početak sinodskog razmišljanja!

 sinoda@biskupija-sisak.hr

ili

Župa sv. Alojzija Gonzage

– prijedlozi za Sinodu –

Kutinska 8

44317 Popovača

Pin It on Pinterest