8. tra 2017.

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u subotu 8. travnja na Trgu kralja Tomislava u Sunji (ispred zgrade Općine Sunja) spomen-ploču i bijeli križ istine za devetnaest domobrana i dva civila zarobljena od partizana te zvjerski ubijenih 26. rujna 1944. godine u središtu Sunje.

Blagoslovu je nazočilo nekoliko stotina župljana župe Sunja, članovi Udruge „Hrvatski domobran“ iz Sunje, Siska, Križevaca i Svetog Ivana Zeline te brojni javni djelatnici između ostalih predsjednica Skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić i načelnik Općine Sunja Grga Dragičević.

Prije blagoslova okupljenima su se obratili predsjednik zagrebačke središnjice Udruge „Hrvatski domobran“ Nikola Matić te predsjednik Povjerenstva za označavanje stratišta Sisačko-moslavačke županije Josip Frković koji je podsjetio na događanja koja su se dogodila prije 72 godina. Frković je istaknuo kako su ubijeni zapravo bili razoružani i kako su zvjerski zaklani od strane partizana. „Vjerujem da će bijeli ‘križ istine’ simbolično i sadržajno, ovdje i diljem naše županije, trajno podsjećati na 119 prešućivanih mjesta velikog ratnog zločina partizanskih oznaša i udbaša, čijim je mrziteljskim divljanjem nestao cijeli jedan grad srednje veličine od 45000 mučenika“, poručio je Frković.

Nakon blagoslova biskup je u prepunoj župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene predvodio misu zadušnicu za ubijene. U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Ivan Faletar i kancelar Biskupije mons. Marko Cvitkušić.

U homiliji govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je podsjetio da prorok Ezekijel navješćuje kako će Bog od svog Židovskog naroda, koji je podijeljen, učiniti jedan narod. Mogli bismo reći da smo i mi Hrvati tako podijeljeni i da je i nama potrebno da nas netko ujedini, da ne bude više podjela među nama i da ne bude nijekanja istine. Tko je to bio i što je to moglo ujediniti Židove? Bila je to njihova vjera. Bio je to Bog koji je izveo svoj narod iz egipatskog ropstva, stalno ga pratio i davao mu proroke, kraljeve i svećenike koji su ga vodili. Bog je bio taj koji je svoj razjedinjeni narod ujedinio“.

U nastavku biskup je rekao kako današnje Ivanovo evanđelje govori o događajima pred Isusovu smrt. „Kaže sveti Ivan da je bila blizu Pasha, kao što je i danas. Židovi Pashom slave prijelaz iz Egipta u Obećanu zemlju, tj. napustili su ropstvo i prešli preko Crvenog mora. Bog ih je spasio. Oni svake godine obnavljaju taj spomen i žele živjeti kao jedan narod koji se sjeća i pamti. Mi uskoro slavimo Uskrs, tu novu Pashu kako govorimo, a to znači novi prijelaz, ali u duhovnom smislu jer je Krist zadnja objava i punina Božje Riječi koja je rečena čovjeku. On nas uvodi u jedan novi viši prijelaz iz grijeha u milost, iz mržnje u ljubav iz zla u dobro iz smrti u život. Prije Uskrsa nas čeka Veliki tjedan i Veliki petak, slavlje Isusove smrti. To je zapravo povijest ne samo Kristova, to je povijest i naša i mi smo često oni koji nose križ, ali smo pozvani na vjeru u uskrsnuće. I naša pokojna braća koja su poginula ovdje te 1944. godine vjerovali su u uskrsnuće. Razoružani, doživjeli su masakr i ubojstvo. Mogli bismo reći da je to bila samo predigra onog krvavog pira koji je spremala komunistička revolucija, tako da to nije bio samo otpor fašizmu i antifašizam kao što govore oni koji žele sakriti istinu. Potrebno je da se mi ujedinimo u istini, a istinu nam daje upravo jedna poniznost koju možemo doživjeti samo ako u vjeri ispovijedamo Boga koji je iznad svih nas i komu se svi trebamo pokloniti. Jer onaj koji se Bogu ne klanja on se onda klanja nekim svojim ljudskim bogovima kojima su se nosile štafete i o čijim su riječima ovisile sudbine ne samo pojedinaca nego i naroda. Mi kršćani se ne klanjamo takvim veličinama jer Bog je samo jedan. Nitko se ne bi trebao klanjati tim ideolozima koji su toliko ljudi zaveli u crno i koji još i danas uživaju poštovanje određenih krugova u našem narodu. Potrebno je to raskrinkati i reći istinu da bismo konačno bili oslobođeni tog zla“, zaključio je na kraju biskup.

Pin It on Pinterest