26. srp 2015.

Župa Sela svečano je u nedjelju 26. srpnja proslavila blagdan svoje zaštitnice sv. Marije Magdalene i 250. obljetnicu posvećenja župne crkve. Svečano misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s bivšim župnikom preč. Vladimirom Hrenom, vicekancelarom mr. sc. Jankom Lulićem i domaćim župnikom vlč. Matom Sukalićem koji je na početku i pozdravio sve okupljene. „Od davne 1765. godine izmijenili su se mnogi životi pojedinaca i generacija vjernika ove župe na hodočasničkom životnom putu prema onom pripravljenom Domu Gospodnjem kojeg nam Krist obećava na nebesima. Ova crkva, naš prelijepi dom, stoji ovdje sve to vrijeme kao bedem vjere i simbol kršćanske djelotvorne ljubavi kojeg nikada nije razorila ljudska ruka i moralna destrukcija, unatoč tolikim nevoljama koje su mu se približavali, jer crkva nije samo posvećena građevina i kamenje, već je Crkva živo kamenje, narod posvećen Gospodinu“, rekao je preč. Sukalić, nakon čega je u ime svih župljana obitelj Škrinjar kao sjećanje na ovaj događaj poklonila biskupu narodni vez ovoga kraja.

Na početku homilije biskup je čestitao okupljenima ovaj lijepi jubilej kao i 800. godišnjicu spomena mjesta Sela istaknuvši kako je to velika i duga povijest koja puno govori ali i koja obvezuje. „Kao što reče sv. papa Ivan Pavao II. 2003. u Splitu, tako bih i ja mogao danas reći vama: ‘Ovdje povijest ne šuti!’. Doista ta nam povijest govori da mi nismo tu od jučer, da su duboki i čvrsti naši korijeni, da smo kao hrvatski narod bili vjernici katolici i da smo se svojom vjerom ponosili i na njenim temeljima gradili kulturu i skladni društveni život. Danas nam naime mnogi to žele osporiti, žele nas vjernike izbaciti iz javnog života, kao da mi nemamo što reći u korist naše društvene zajednice i Domovine, kao da je to povlastica samo za nevjernike i one koji su dio toliko izvikivane i nikad obrazložene tzv. sekularizacije, u čije ime bi društvo i Crkva trebali biti posve odijeljeni, dapače suprotstavljeni. To međutim nije istina, o tome nam svjedoči upravo i vaša duga povijest, dragi članovi ove župe, dragi vjernici župe svete Marije Magdalene u Selima“, poručio je biskup okupljenima.

Biskupova homilija

Govoreći o značenju 250 godina postojanja ove crkve biskup je rekao kako njezina dva tornja, kao uzdignute dvije ruke u nebo, pozivaju na molitvu. „Zar nam ne govori lijepo oslikana unutrašnjost o potrebi prebivanja u Božjoj blizini i u zajedništvu s njegovim svetima? To je doista predokus raja, onog nebeskog zajedništva gdje će svi spašeni činiti ‘communio sanctorum – zajedništvo (ili: općinstvo) svetih’. Kao dom Božji ovaj posvećeni prostor okuplja vjernike i mjesto je višestoljetnog susreta čovjeka s Bogom. Tu se krste naša djeca i odrasli i tako ulaze u zajedništvo spašenih. Tu se primaju sveti sakramenti, potvrda i Euharistija koji nas uvode u puno zajedništvo Crkve Kristove. Ovdje se slave otajstva sklapanja ženidbe. Tu se prikazuju, poslije sprovoda i oproštaja od naših bližnjih koji preminu i pokopaju se na obližnjem groblju, svete mise zadušnice za njihovu vječnost. Tu se pjeva uz pratnju orgulja koje su znameniti instrument pokretne kulturne baštine Hrvatske, izvode se i koncerti na orguljama i tu se slavi Bog. Ovdje se naše duše hrane Evanđeljem Kristovim, ulijeva se mudrost Božja u naša srca, postajemo blagovanjem Kristova tijela i krvi jedan Božji narod, jedno srce i jedna duša. Tu nas neprestano Gospodin poučava tko smo i što trebamo činiti da bismo pronašli i slijedili put života vječnoga“, rekao je biskup te se u nastavku prisjetio svećenika koji su djelovali u župi, pozvavši okupljene da zahvale Bogu za njih.

Nakon popričesne molitve biskupu se na predvođenju mise zahvalio se preč. Sukalić poklonivši mu tom prigodom novo-izdanu knjigu o 250. godišnjici ove crkve.

Misno slavlje animirali su Župni mješoviti i Župni zbor mladih, a u prepunoj crkvi uz brojne predstavnike udruga, DVD-a i kulturno umjetničkih društava s područja župe, slavlju je prisustvovala i predsjednica Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Ivanka Roksandić.

Nakon mise biskup je sa svećenicima prisustvovao i na jubilarnom 20. tradicionalnom folklornom susretu, održanom ispred crkve, te je u OŠ Sela posjetio izložbu koju je pripremilo Kulturno umjetničko društvo „Radost“ iz Sela, a koja prikazuje bogatu tradicionalnu baštinu ovog kraja.

Proslavi je prethodila trodnevna duhovna obnova od četvrtka 23. srpnja do subote 25. srpnja koju je predvodio fra Darko Tepert.

Gradnja župne crkve Sv. Marije Magdalene u Selima započela je postavljanjem temeljnog kamena 1. travnja 1759., a dovršena i posvećena je šest godina kasnije 23. lipnja 1765. godine. Podignuta je zaslugom župnika Matije Šanteka, koji je upravljao župom u Selima od 1752. do 1811. godine. Osim izuzetne arhitekture ova crkva ima i posebno mjesto zbog iluzionističkog oslika unutrašnjosti. Oslikana je prema načelima kvadrature, te osim iluzije trodimenzionalnosti, daje i iluziju kvadrature u kontinuiranom prijelazu između stvarnog i slikanog prostora. Crkva posjeduje i posebno vrijedne orgulje koje je izradio Joannes Franciscus Jenechek, graditelj češkog porijekla. Postavljene su 1777. godine i do danas su sačuvane u izvornom stanju. Ove orgulje su cjelovito sačuvano djelo ovog majstora i proglašene su organološkom kulturnom baštinom.

 

Fotogalerija

Pin It on Pinterest