1. lip 2016.

Sisačka župa Pohoda Blažene Djevice Marije proslavila je u utorak 31. svibnja župni blagdan, 55 godina od osnutka župe i 140 godina od izgradnje istoimene crkve na sisačkom Viktorovcu. Svečano misno slavlje, ispred kapele Pohoda BDM predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Brankom Koretićem, kancelarom biskupije mons. Markom Cviktušićem, katedralnim župnikom preč. Markom Karačom, župnikom iz Prelošćice vlč. Damirom Cekovićem, te bivšim župnicima i kapelanima ove župe: vlč. Ivanom Kovačićem, vlč. Branimirom Motočićem, vlč. Marijom Bičakom, vlč. Dragutinom Šengulom i vlč. Sašom Jozićem.

Župa Pohoda Blažene Djevice Marije osnovana je 1. svibnja 1961. godine, a proslavu osnutka vodio je nadbiskup Franjo Šeper u zajedništvu s tadašnjim župnikom Vladimirom Stankovićem. Istoimena crkva na sisačkom Viktorovcu sagrađena je 1876. godine, a prvi spomen crkve na ovom mjestu potječe iz 1334. godine.

U homiliji biskup Košić je istaknuo kako Bogu zahvalni za ove obljetnice danas trebamo razmišljati o smislu svih tih događaja, a prije svega o samome blagdanu Pohoda BDM i sadržaju koje nam je donijelo Evanđelje. „Doista je zanimljiv taj susret dviju majki koje nose svoju nerođenu djecu. On nas potiče na razmišljanje o dostojanstvu nerođene djece i odnosu roditelja prema začetoj djeci. Govori nam kako je potrebno nositi ih s ljubavlju, kako su djeca dar Božji i radost svojim roditeljima i čitavom svijetu te kako pridonose spasenju i budućnosti. Pitamo se, što bi se dogodilo da su Elizabeta i Marija odlučile prekinuti svoju trudnoću i što je taj prekid trudnoće, kako se danas kaže, nego ubojstvo nerođene djece“, upozorio je biskup.

Govoreći o slici susreta ove dvije majke biskup je rekao kako gledajući njih mi se divimo životu te sa zahvalnošću i poniznošću pristupamo nerođenoj djece jer vidimo u njima ljude. „To su živa bića koja su začeta i koja imaju pravo živjeti bez obzira na sve zakone ma kakvi oni bili. U Rimskom Carstvu čedomorstvo je bilo takvo da se već rođenu djecu jednostavno ostavljalo, te su postojala posebna mjesta gdje su majke svoju djecu ostavljale i ona bi umirala. S razlogom se pitamo zašto je čovjek takav prema malom ljudskom biću koje se ne može braniti, da ga oni koji bi ga trebali željeti i s ljubavlju primati ne žele, već ga ubijaju i uništavaju. Na žalost zakonodavci ne čine ništa da plod bude zaštićen, mi kršćani svojom vjerom, ljubavlju i poštovanjem štitimo i divimo se Božjem daru života i nikada nećemo odustati od toga da život počinje začećem i da on je za nas svetinja“, poručio je biskup te zaključio kako nam ovaj blagdan Pohoda Blažene Djevice Marije govori o vrijednosti i važnosti života kojeg daje Bog po sjedinjenju muškarca i žene u ljubavi.

Na kraju slavlja okupljenima se obratio župnik Koretić zahvalivši biskupu na dolasku, ali i donatorima koji su pomogli da se u potpunosti uredi ova crkva.

Pin It on Pinterest