6. srp 2022.

U petrinjskom naselju Gornja Budičina obilježen je Spomendan na prvu žrtvu Domovinskog rata s petrinjskog područja, Josipu Kožić, koja je ujedno i prva poginula ženska osoba u statusu branitelja u Republici Hrvatskoj.

Obilježavanje je počelo odavanjem počasti kod spomenika poginulim braniteljima u Donjoj Budičini, te kod spomen obilježja na mjestu pogibije, u Gornjoj Budičini, gdje su brojna izaslanstva položila vijence i cvijeće i zapalili svijeće, a gdje je uspomene evocirao Darko Dumbović, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje i predsjednik UDVDR-Ogranak Petrinja: „Pred 31 godinu, 5. srpnja 1991., na ovom mjestu, iz zasjede, ubijena je Josipa Kožić, koja je bila evidentirana kao pripadnica Narodne zaštite Republike Hrvatske , a s njom u automobilu su bili, njezina sestra Snježana i njezin zaručnik Vlado Dumbović, pričuvni policajac Policijske postaje Petrinja. Ovdje su ti zločinci, namjerno govorim „četnici“, zato što su iste spodobe nosile četničke kokarde i oznake paravojske Republike Srpske, s nekoliko mjesta pucali koncentriranom rafalnom paljbom u vozilo „Zastava 128“ koje je naišlo i ovdje je zaustavljeno prilikom te paljbe. Nakon policijskog očevida koji je ovdje proveden izbrojeno je 158 prostrijelnih rupa na automobilu i pravo je čudo ili Božja volja da nisu svi poginuli. Nažalost, Josipa je imala 18 prostrijelnih rana koje su bile smrtonosne i nije joj bilo spasa. Tragedija je ta ili paradoks hrvatske stvarnosti da 31 godinu nakon počinjenog zločina još nitko za njega nije odgovarao iako se znaju počinitelji i sve što se dogodilo. Ovdje zaista moram pohvaliti djelatnike Policijske postaje Petrinja i Policijske uprave sisačko-moslavačke i Odjel za ratne zločine koji su učinili sve, prikupili saznanja i operativno obradili, uputili predmet Državnom odvjetništvu, a koje je, prošle godine se ustanovilo, da je u Spisu izgubljen zapisnik o očevidu s ovoga mjesta i foto elaborat, dakle nema nikakvih tehničko-materijalnih dokaza što policija prikuplja o predmetu. Naravno da je to sve stalo, tko je kriv, Državno odvjetništvo koje to radi. Ovaj zločin pokazuje jasnu mržnju ne prema Darku, Marku, Janku, Peri, pokojnoj Josipi, nego prema netoleranciji prema svemu što je hrvatsko i to je bila jasna poruka, mi Hrvatsku ne želimo i ne priznajemo i mi tu sudjelovati nećemo. Počinitelji su odavde iz okolnih mjesta, čak su neki radili s ocem pokojne Josipe, a neki su čak rodbinski vezani i za ovo selo. Svi su evidentirani koji su to napravili, ali nažalost 31 godinu poslije još nitko nije procesuiran, nitko nije čak ni u istražnom zatvoru, a kamo li na odsluženju zatvorske kazne za taj zločin koji su počinili.“

Na obilježavanju je bila i Tatjana Pogarčić, savjetnica u Kabinetu potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u ime Sisačko-moslavačke županije na obilježavanju je bio Mihael Jurić, zamjenik župana. Izaslanik petrinjske gradonačelnice Magdalene Komes na obilježavanju je bio Robert Polanščak, predsjednik Gradskog vijeća Grada Petrinje.

Zajedničku molitvu i u Donjoj i u Gornjoj Budičini, u zajedništvu s vlč. mr. Ivanom Grbešićem, fra Draganom Grizeljem i don Paškom Glasnovićem, predvodio je sisački biskup Vlado Košić.

Ivica Mioković/Portal53.hr

Pin It on Pinterest