1. ruj 2016.

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 1. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavač ovog Svećeničkog dana bio je doc. dr. sc. Stjepan Šterc, a održao je predavanje na temu „Demografski slom Hrvatske“.

U svom predavanju dr. sc. Šterc je upozorio kako se Hrvatska nalazi pred demografskim slomom te kako se više od 25 godina priča o demografskim problemima i demografskoj obnovi, ali ni jedna dosadašnja vlast nije učinila ništa konkretno i nije bilo ni jedne ozbiljnije reakcije. „Zbog takve politike mi danas u Hrvatskoj gledamo depopulaciju stanovništva, a cijela zemlja nam je preplavljena prirodnim padom i smanjenom rodnosti. Upravo je to najveći problem naše budućnosti. Posebno alarmantno i teško je na području Sisačko-moslavačke županije odnosno Sisačke biskupije, koja ima najveći negativni prirodni prirast u zemlji. U ovoj županiji ne postoji niti jedan grad i općina u kojem nije prisutan prirodan pad stanovništva. Godine 2014. ovo područje je imalo 163 975 stanovnika, a s obzirom na negativan prirast od -1348 stanovnika samo u prošloj godini te iseljavanje, procjenjujem da se broj stanovnika danas kreće oko 155 000“.

U nastavku Šterc je istaknuo kako demografska obnova nije političko pitanje već nacionalni strateški interes te kako već gledamo nestanak Hrvatske. „Nama je potrebna strateška odluka te je demografska revitalizacija Hrvatske pitanje domovinske sigurnosti, ukupnoga razvoja zemlje i njezina opstanka. Nitko iz političkih krugova nije trepnuo nad njima kada smo saznali da je prošle godine 17500 više umrlih nego rođenih, iseljenih uglavnom mladih više je od 50 000 samo u Njemačku prema njihovoj statistici, a gdje su druge zemlja: Austrija, Irska, Engleska… Tijekom migracijskog vala 1960-tih godina Hrvatsku je napustilo oko 450 0000 ljudi, ali postoji jedna velika razlika od ovog današnjeg. Ova današnja negativna migracijska bilanca koja zahvaća mlade i visoko obrazovane, nositelje inovacija u društvu i gospodarstvu i puno je gora po nas. Prema nekim mojim procjenama smatram da će ovaj val brojkama prijeći onaj iz šezdesetih što bi u konačnici značilo da je iselilo više od 12 % stanovništva“,  rekao je Šterc te još upozorio kako smo u četiri godine izgubili 150 tisuća stanovnika i kako nas je danas zasigurno manje od 4 milijuna.

Demograf Šterc poručio je kako su Hrvatskoj po pitanju demografske slike potrebne radikalne mjere i odluke koje će biti u interesu budućnosti jer je demografsko pitanje prevažno strateško pitanje za naš narod. „Potencijal našeg fertilnog kontingenta stanovništva je još uvijek postojan i bit će još sljedećih najviše deset godina pa je krajnje vrijeme da nešto učinimo ili nam prijeti totalni slom, ne samo demografski nego i gospodarski. Mi revitalizaciju Hrvatske moramo provoditi i kroz imigracijski model, oslanjajući se između ostaloga i na našu dijasporu te nam tu Izrael i Irska, dvije najveće iseljeničke zemlje, mogu biti primjer. Prema procjeni postoji oko tri i pol milijuna ljudi s hrvatskim identitetom izvan Hrvatske, to je naše bogatstvo“, rekao je dr. sc. Šterc te dodao kako se isključivo ekonomskim mjerama neće postići demografska revitalizacija. „Uz zapošljavanje, mora doći i niz sustavnih mjera koje se prije svega odnose na sigurnost žena nakon povratka s porodiljnog, produljenje porodiljnog na godinu dana, a i plaća žene kroz cijeli porodiljni dopust treba biti ista. To je samo dio mjera koje će se morati donijeti, a mislim da bi s obzirom na situaciju bilo potrebno uvesti institut majke odgajateljice ili oca odgajatelja. Za sve ovo je potrebno suglasje svih relevantnih struktura našeg društva, potrebno je razumijeti kako je ovo zalog bilo kakve razvojne budućnosti i opstanka Hrvatske i Hrvatskog naroda“.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je progovorio o proglašenoj Godini djece, pozvavši okupljene svećenike da se u svom pastoralnom radu posebno ove godine osvrnu na djecu i roditelje, a i podsjetio je kako uskoro u župi Sela kreće s radom dječji vrtić „Sveta Marija Magdalena“.  Biskup je izvijestio i o nadolazećim događajima, istaknuvši tako hodočašće u Zrin 10. rujna, Križevo u katedrali 14. rujna i biskupijsko hodočašće u Svetište Majke naših stradanja u Goru 24. rujna.

Svoje planove i aktivnosti predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda. Tako je predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko upoznala okupljene s dekanatskim susretima svećenika i vjeroučitelja, a i pozvala je župnike da upoznaju svoje vjernike, osobito roditelje, o mogućnosti vjerskog odgoja u vrtićima. Vicekancelar vlč. Janko Lulić progovorio je o radu ženidbenog suda i suradnji s župnicima, a povjerenik za pastoral duhovnih zvanja vlč. Ivan Grbešić izvijestio je kako se trenutno u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu nalazi 13 sjemeništaraca iz naše biskupije te kako uskoro kreću uspješni programi: Susret ministranata u Lasinji i Vikend u Sjemeništu.

Sljedeći Svećenički dan biskupije je 3. studenoga.

Pin It on Pinterest