17. ruj 2014.

Manifestacija rujanskih „Dana sjećanja 1991.-2014.” na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civilne žrtve Grada Petrinje u Domovinskom ratu, te razaranje našeg grada u rujnu 1991. počela je svetom misom zadušnicom u župnoj crkvi sv.Lovre koju je predvodio sisački biskup monsinjor Vlado Košić.

U to vrijeme župnik u Hrastovici i sam je tada bio prognanik, a na početku propovijedi biskup je podsjetio na događanja u tom razdoblju i krvavi 16. rujna, te je dodao: „Premda je to bio početak teških prognaničkih godina naša patnja završila je 6. kolovoza 1995. godine kada je oslobođena Petrinja i kada su se Petrinjci, a i mještani ostalih župa mogli vraćati u ovo svoje petrinjsko područje i početi obnovu, izgradnju svojih crkava, kuća, škola, bolnica i toliko toga što je sve bilo razrušeno.”

Nakon svete mise formirana je kolona sjećanja čiji su sudionici prošli središtem grada do Senjaka i spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i osloboditeljima Petrinje gdje je održana komemoracija uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća.

Na komemoraciji pod nazivom „Bili cvitak je na spomen jednoj vječnoj ljubavi”, uz moto „Mojoj poginuloj mladosti lakše je dok gazim po zemlji njihove i moje ljubavi”, (autorice su: Tonka Pezelj, Vera Jurčević i Đurđa Bobinac) pročitana su imena 581 osobe od kojih su 154 hrvatska branitelja iz Grada Petrinje, 124 iz Republike Hrvatske, 23 iz iseljene Hrvatske, 278 civilnih žrtava i dva strana državljana.

U svom obraćanju, nakon komemoracije, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović još jednom je odao počast žrtvama: „Oni nažalost nisu doživjeli ovaj trenutak slobode koju su sanjali, za koju su se borili i za koju su dali ono najvrednije što su imali, a to su njihovi životi. Danas odajemo posebnu počast i zahvalu za hrabrost žrtve bez kojih ne bi bilo slobodne i neovisne Republike Hrvatske. Petrinja spada u ona mjesta i gradove koja je, vjeruje mi, sigurno platila u ovim dijelovima Hrvatske najveću cijenu.”

Osvrnuo se i na posljednjih 7-8 mjeseci kada su sa svim udrugama, strankama, a pogotovo hrvatskim braniteljima pokazali da se može živjeti jedinstveno i poslati jasna poruka, kada je najteže, hrvatski čovjek je u Gradu Petrinji sigurno na braniku, kada je trebalo domovine, tako i sada kada je poplava ili bilo što drugo.

U ime hrvatskog predsjednika Ive Josipovića obratio se njegov izaslanik, brigadni general Siniša Jurković: „Danas, kao što je rekao prečasni biskup Vlado Košić, ponosan sam, ali i tužan. Ponosan sam zato što smo imali takve heroje, ljude, domoljube, rodoljube, koji su svoj život utkali u danas slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku. Znam da je obiteljima najteže, nema te riječi koja može ublažiti njihovu bol i tugu, ali budite ponosni što ste iznjedrili takve heroje koji su stvorili slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku.”

 

Portal53.hr

Pin It on Pinterest