25. svi 2013.

Komemoracija za nedavno preminulog fra Špiru Marasovića, franjevca konventualca, profesora, pisca, člana komisije HBK „Iustitia et pax“ i Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, održana je u petak 24. svibnja u zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.

Komemoraciju je predvodio predsjednik Komisije HBK „Iustitia et pax“ sisački biskup Vlado Košić, a uz biskupa Košića govorili su pročelnik Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve prof. dr. Gordan Črpić, dekan KBF-a u Zagrebu prof. dr. Tonči Matulić, prof. dr. Stjepan Baloban i provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić.

Govoreći o fra Špiri biskup Košić je istaknuo kako, iako tužni i iznenađeni njegovim odlaskom, kršćansko gledanje na život i ukorijenjenost u Evanđelje Gospodina našega Isusa Krista, što je duboko i prvotno živio i što je u onom bitnome određivalo fra Špiru, ne dopušta nam da o njemu govorimo u perfektu, da iskazujemo sjećanja i da samo žalimo za prošlim, pa ma kako lijepim zajedničkim druženjima, poslovima, planovima. „Jer mi vjerujemo, osjećamo i znamo da je fra Špiro i sada s nama, da je naša suradnja, naš zajednički rad i naše prijateljstvo i dalje živo. Fra Špiro je prije svega – za mene, a usudit ću se govoriti osobno – dobar čovjek, iskreni kršćanin, skroman franjevac, angažirani teolog i proročka pojava u našem hrvatskom suvremenom društvu“, rekao je biskup Košić.

Biskupov govor u cijelosti

Osvrćući se na trag koji je fra Špiro ostavio u „dušama naših hrvatskih ljudi“ biskup je istaknuo njegove dvije odlike i značajke: „fra Špiro bio je vrsni teolog, ali ne kabinetski, ne teoretski, već praktični i zato rekoh – angažirani teolog, te drugo, on je jedna proročka pojava u našem društvu i Crkvi. Fra Špiro je želio zahvaćati u društvenu zbilju, još u vremenu komunističkog sustava, pa sve do naših dana u demokratskoj i samostalnoj Hrvatskoj. Njega je zanimalo kako Evanđelje našega Gospodina može utjecati na život u našoj svakodnevici, kako se kršćanska misao može primijeniti i implementirati u konkretnom životu. Zato je želio utjecati na promjene, na promjene čovjeka i njegova mentaliteta kao i na promjene društva“, dodao je biskup i zaključio riječima: „Hvala Ti na svemu, dragi Špiro, hvala na svakoj riječi, hvala na svakoj gesti i poticaju da živimo Evanđelje, hvala na šutnji i strpljivosti, hvala na dobroti i blizini, hvala na povjerenju i prijateljstvu! Osobito sam Ti, dragi fra Špiro, zahvalan na zaista velikom i dragocjenom doprinosu u radu naše komisije „Iustitia et pax“ u kojoj smo zajedno kroz proteklih devet godina radili. Također Ti hvala što si kao član Upravnog vijeća Centra za socijalni nauk Crkve pridonosio radu Centra“

Poslije komemoracije u prostoru HBK okupljeni su slavili sv. misu zadušnicu za pok. Špiru, koju je predvodio biskup Košić, u zajedništvu s dvanaest svećenika, časnim sestrama i prisutnim vjernicima. U kratkoj homiliji biskup je istaknuo ljudski lik pokojnika i njegovu ljubav prema Kristu i Crkvi, što i sve nas treba nadahnjivati i voditi prema cilju na našem životu, do vrha gore ususret Gospodinu.

Pin It on Pinterest