Homilija na Duhove 2021. Ispis E-mail
Nedjelja, 23 Svibanj 2021 11:51
Share

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Homilija na Pedesetnicu/Duhove

Sisak, katedralna župa, 23. svibnja 2021.

 

Dragi krizmanici, dragi roditelji i kumovi krizmanika, draga braćo i sestre u vjeri!

Danas slavimo veliku svetkovinu, uz Uskrs i Božić najveću: Pedesetnicu, Silazak Duha Svetoga. Naime, nakon što je od Uskrsa prošlo 50 dana, apostoli su primili obećanog Duha Svetoga, Silu odozgor, kako im je Isus navijestio. Oni su ostali zajedno s Marijom moleći za dar Duha. I kad je Duh Sveti sišao na apostole on ih je promijenio i osposobio da mogu Krista Gospodina svima naviještati. Taj apostolski žar djelo je Duha Svetoga. Tako je bilo na počecima Crkve, tako je i danas. Svjedočiti za Krista nitko ne može tko nije primio Duha Svetoga. A svi smo pozvani svjedočiti za Isusa, pred drugima, pred onima koji ga ne poznaju, pred svijetom. Zato se na vas, dragi mladi, zaziva danas Duh Sveti da vas on ispuni i ražari vaše srce, da vas on u životu vodi te mognete svojim životom svjedočiti za Isusa da je on Krist i Gospodin.

Ovo je bio dan novog početka za apostole. Ovo treba biti novi početak i za vas, dragi mladi prijatelji. Apostoli su poznavali Isusa, dapače s njim, i to nakon uskrsnuća, družili su se, slušali ga i voljeli. Ipak nedostajalo je još nešto: nisu imali hrabrosti drugima o njemu svjedočiti. Bojali su se. sjetimo se samo kako su se, o čemu izvješćuju evanđelisti i Djela apostolska, zaključavali. A kad su primili Duha Svetoga, nestao je taj strah, oni su postali hrabri svjedoci za Isusa.

I u vama, dragi krizmanici, postoje strahovi. Postoji strah od zaraze korona-virusom koji već više od godinu dana hara svijetom. Zato niste imali ni redovite nastave, malo u školi, malo kod kuće pred tabletom ili laptopom.  Također, vi završavate osnovnu školu. Pitate se, kamo dalje i kako će to biti? Vaš mladi život postaje sve zreliji, a vi biste možda željeli zadržati toplinu djetinjstva, ali to nije moguće, morate odrasti. Hoćete li se najbolje snaći? Pitate se i vi i vaši roditelji. Pitamo se i mi, ali znamo da vam Duh Sveti u tome može pomoći. Jer on odnosi strahove i daje hrabrost života.

U odlomku iz Djela apostolskih koji o tom događaju govori (Dj 2,1-11) kaže se: „Svi se napuniše Duha Svetoga i počeše govoriti drugim jezicima, kako im već Duh davaše zboriti.“ I potom se nabrajaju narodi koji su se našli tog dana u Jeruzalemu i sveti pisac donosi kako su se ti pripadnici raznih naroda čudili i govorili: „svi ih mi čujemo gdje našim jezicima razglašuju veličanstvena djela Božja“.

Većina apostola bili su priprosti ljudi, ribari. Bio je među njima i jedan carinik. I oni nisu znali govoriti druge jezike, pa ipak im je Duh Sveti dao da su njihov govor svi razumjeli.

Možemo reći kako je govor Duha Svetoga razumljiv svima jer je to govor ljubavi. Kad nekog voliš, djela govore više od riječi i riječi, pa makar i na stranom jeziku, razumiju se srcem.

Molimo Gospodina da vas obdari tim jezikom Duha da svi razumiju vašu dobrotu i ljubav, da se ne izgubite u vihorima i olujama ovoga svijeta nego da hrabro koračate kroz život unoseći u optimizam, vjeru i ljubav.

U poslanici sveti Pavao Galaćanima (Gal 5, 16-25) suprotstavljena su djela Duha i djela tijela. Apostol kaže da se to jedno drugom protivi, duh i tijelo, i poziva: „Po Duhu živite pa nećete ugađati požudi tijela!“ Tjelesna su djela grijesi koje činimo u tijelu, a djela duha su: „radost, ljubav, mir…“ Neka vas, dragi mladi, uvijek vodi Duh Božji, Duh Kristov tako da budete ljudi radosti, ljubavi i mira!

U evanđelju (Iv 15, 26-27; 16, 12-15) Isus govori učenicima: „Kada dođe Branitelj koga ću vam poslati od Oca - Duh Istine koji od Oca izlazi - on će svjedočiti za mene. I vi ćete svjedočiti jer ste od početka sa mnom.“

Isus Duha Svetoga naziva Braniteljem i Duhom Istine.

Lijep je naziv „branitelj“. To je dakle onaj koji brani drugoga od zla. Sjetimo se naših hrvatskih branitelja koji su mnogi dali živote za našu slobodu, neki su bili ranjeni i ostali su invalidi, nekima je zdravlje stradalo… ali oni su se žrtvovali za Domovinu, za nas, za našu slobodu. I zato ih mi poštujemo i trebamo im biti trajno zahvalni.

Ova je godina upravo 30-ta godišnjica od izbijanja Domovinskog rata. Na daru slobode moramo biti zahvalni i Bogu ali i ljudima, na osobit način upravo braniteljima. Bio je to krvav rat, u kojem su naši branitelji bili naoružani velikom ljubavlju prema slobodi i domovini, dok su napadači imali silno oružje ali nisu imali srce ispunjeno ljubavlju. I premda je taj omjer bio poput biblijskog dvoboja između malog i nenaoružanog Davida i velikog silno naoružanog Golijata, i mi smo pobijedili poput Davida jer – kako kaže ona narodna mudrost – ne bije puška boj nego srce junaka. Hvala neka je vječna našim braniteljima!

A Duhu Svetome? Pa on nas brani od zala ovoga svijeta, od grijeha, od zlih ljudi, on nam daje da volimo i Boga i ljude, jer on je Ljubav Božja, on spaja Oca i Sina, on daje da i mi možemo biti s Bogom, on nas okuplja te smo po njemu postali jedan narod, Crkva.

Zato budimo zahvalni Duhu Svetome, on je naš Branitelj koji nam osigurava pravu slobodu, koji nas zove na putove ljubavi i mira te nas ispunja hrabrošću i daje jakost da izdržimo sve protivštine u životu.

Nadalje, čuli smo, Isus naziva Duha Svetoga Duhom istine. Isus kaže: „kada dođe on - Duh Istine -upućivat će vas u svu istinu“. Ta se rečenica s grčkog izvornika može prevesti i riječima: „on, Duh Istine, vodit će vas putem u svu istinu“. A onaj koji vodi putem je Vođa na putu. Međutim da bismo mi, koje Duh Sveti vodi, došli do cilja - a to je nebo - trebamo slušati njega, Vođu na putu. Samo slušajući njega možemo stići na cilj. A on je nazvan Duh Istine. Zašto? Isus je za sebe rekao: „Ja sam Istina“. Dakle, slušati Duha Svetoga znači upoznati Isusa koji je Istina i slijediti ga. Istina je međutim, ne samo o Isusu, ugrožena. Zloduh se bori protiv Isusa, želi nam ga ocrniti. Zao duh se bori protiv istine, neprestano nas uvodi u laž. Zato ga je Isus i nazvao „ocem laži od početka“. Da bismo mogli razabrati što je laž a što istina, treba nam svjetlo Duha Istine.

Blažena Djevica Marija je najbolji primjer poslušnosti Duhu Svetome. Ona je ne samo po Duhu Svetom začela Isusa i bila s apostolima u dvorani posljednje večera kada su primili Duha Svetoga, nego je ona bila sva prožeta Duhom i nama je pravi primjer onoga što bismo i svi mi trebali postići.

Kardinal Suenens u knjizi „Teologija apostolata“ pokazuje snažnu povezanost Duha Svetoga i Marije: BDM je najbolji ljudski odgovor na Božju ljubav koju personalizira Duh Sveti. U odnosu Duha i Marije susreće se Božja ljubav s ljudskom ljubavlju, a Isus je susretište tih dviju ljubavi, plod Duha Svetoga i Marij, Božje i ljudske ljubavi.

Pođimo zato rado u školu Marijinu, kako je to nazvao papa sv. Ivan Pavao II. Marija će nas naučiti kako uzljubiti Boga, kako u suradnji s Duhom Svetim svijetu donijeti Isusa, Spasitelja.

Marija nas također uči moliti. Apostoli su upravo u molitvi primili Silu Duha Svetoga. Zato i vi, dragi mladi, ne zaboravite molitvu. Ne moraju to biti duge molitve, ali treba se svaki dan molitvom obratiti Bogu: preporučiti mu ujutro novi dan, zahvaliti mu na kraju dana za sve svoje bližnje. Molitva je zajedništvo s Bogom. Kako netko može biti s Bogom, a ne moliti se? Molitva nas pročišćuje i pripravlja da se Duh Sveti nastani dublje u nama, da nas on vodi kroz život. Zahvalni Bogu za njegove darove ustrajmo u molitvi za nas same i našu budućnost, za naše bližnje, osobito ukućane i prijatelje, za Crkvu i našu Biskupiju, za našu domovinu Hrvatsku. Samo ako nas vodi Duh Istine, Branitelj protiv svakog zla, mi s Kristom uskrsnulim pobjeđujemo. To vam od srca želim. Amen.

 

 

Twitter