Biskup predvodio misno slavlje za članove Hrvatskog katoličkog liječničkog društva Ispis E-mail
Utorak, 20 Listopad 2020 20:10
Share

Hrvatsko katoličko liječničko društvo proslavilo je u nedjelju 18. listopada blagdan svog nebeskog zaštitnika sv. Luke Evanđeliste. Svečano misno slavlje, za članove Društva, u crkvi sv. Blaža u Zagrebu predvodio je sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bili su duhovnici Društva don Ivan Bodrožić i fra Dražen Tomić, duhovnik podružnice “Branimir Richter” Zagreb HKLD-a te župnicima župe sv. Blaža vlč. Bornom Puškarićem i vlč. Anđelkom Katancem.

Biskup Vlado podsjetio je brojne nazočne vjernike, župljane i članove HKLD-a, na životopis sv. Luke koji je bio liječnik i jedan od prvih Isusovih sljedbenika. Bio je i pratitelj svetoga Pavla na dijelu njegovih misijskih putovanja, a uz jedno od Evanđelja, poznatog kao Evanđelje po Luki, napisao je i Djela apostolska. Manje je poznato da je sv. Luka autor i prve ikone s prvim prikazom lika Majke Božje.

Biskupova homilija

Kao liječnik tijela i duše kakav je bio sv. Luka, biskup Košić istaknuo je značenje odabira sv. Luke za zaštitnika liječnika i članova HKLD-a. Po uzoru na sv. Luku, liječnici i zdravstveni djelatnici današnjice trebali bi nastojati uz profesionalne zadaće vršiti i evangelizacijsku zadaću u svom radu na što ih poziva njihov nebeski zaštitnik i uzor. Samo ujedinjujući skrb za tjelesno i duhovno, naglasio je biskup Vlado, liječnik današnjice može ostvariti svoje pravo poslanje, poput milosrdnog Samarijanca iz prispodobe koju je zapisao upravo sv. Luka.

Na kraju svete mise, nazočnima se obratio i predsjednik HKLD-a doc. dr. sc. Rok Čivljak koji je zahvalio biskupu, duhovnicima i župnicima na zajedništvu u euharistiji i duhovnim rekolekcijama. Zahvale je uputio i članovima Oratorijskog zbora crkve sv. Marka Cantores sancti Marci i njihovom voditelju prof. Jurici Petru Petraču koji su u pratnji maestra Pavla Mašića na orguljama uveličali ovo svečano misno slavlje izvevši III. Staroslavensku misu Albe Vidakovića.

Proslava zaštitnika Društva započela je dvodnevnim duhovnim rekolekcijama u Dvorani „Margarita Peraica“ u Zagrebu koje je vodio duhovnik prof. dr. don Ivan Bodrožić, a moderirao predsjednik Društva doc. dr. sc. Rok Čivljak.

 

 

Twitter