Biskup krstio peto dijete obitelji Jezerčić Ispis E-mail
Nedjelja, 17 Svibanj 2020 17:12
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju, 17. svibnja u župnoj crkvi sv. Ilije u Donjim Kukuruzarima misno slavlje i tom prigodom krstio Danijela, peto dijete u obitelji Nade i Berislava Jezerčić. U koncelebraciji bili su domaći župnik fra Stjepan Jambrošić i župni vikar fra Leopold Palić.

U homiliji, govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi biskup je rekao kako nas ona priprema za blagdan Pedesetnice, kojim slavimo silazak Duha Svetoga na apostole. „Isus je obećao da će dati Duha Svetoga apostolima, ali im je rekao i da prvo mora otići i da se treba dogoditi njegovo uzašašće na nebo, kako bi se k njima na drukčiji način vratio i ispunio im srca. Tko je to Duh Sveti i kako nam dolazi? On je sam Bog i on nam uprisutnjuje Isusa i njegova Oca da bismo mi mogli biti dionici božanskog života. Mi ne možemo sami od sebe biti dobri kršćani i činiti ono što nas Isus uči, ako Duh Božji ne prebiva u nama. Duh Sveti sišao je po apostolima Ivanu i Petru kada su u Samariji već mnogi primili kršćanstvo i krstili se, ali nisu primili puninu Duha pa su apostoli išli i polagali ruke kako bi ti novokrštenici postali potpuni kršćani. Tu vidimo dvije slike, krštenje koje je dijeli đakon Filip i krizmu koju su dijelili apostoli, iako se mi već i na krštenju krstimo u ime Oca i Sina i Duha Svetoga te tako već tada ulazimo u život Presvetog Trojstva, no puninu Duha Svetoga primamo u potvrdi“.

Biskup je poručio i kako je iskreno radostan zbog krštenja ovog djeteta koji će postati član Crkve, Kristov učenik, član ove zajednice i dijete Božje. „Da bi se postalo član Crkve i da bi milost Božja mogla doći u naše srce i da bi se u njemu mogao nastaniti Duh Sveti, potrebno je prije svega da se čovjek rodi. Zato je važno to ljudsko rođenje, da bi onda moglo uslijediti Božje preporođenje tj. drugo rođenje kako je Isus rekao Nikodemu, da se čovjek mora ponovo roditi iz vode i Duha Svetoga. Zato da bismo bili članovi Božjeg Kraljevstva, potrebno je da postanemo djeca zemaljska. Ovo peto dijete u vašoj brojnoj obitelji znak je povjerenja u Boga koje vi roditelji imate u vašoj zadaći koju ste dobili po sakramentu ženidbe, a to je da date život djeci“, ustvrdio je biskup te iskazao zadovoljstvo što će u narednih mjesec dana imati četiri ovakva krštenje brojne djece po župama Biskupije.

Govoreći o pročitanom Evanđelju po Ivanu biskup je podsjetio kako u njemu Isus objavljuje da će nam poslati drugog Branitelja, Duha Istine. „Isus za sebe kaže da je on prvi Branitelj, a poslat će drugoga kada ode Ocu i kad ga nećemo više vidjeti zemaljskim očima. Zato će tu u nama ostati Duh Sveti da nas brani. Biti branitelj časna je i važna služba i ja se veoma divim našim braniteljima koji su obranili našu domovinu. Lijepo je i što mi Hrvati možemo imati braniteljske udruge, jer smo branili svoj dom, a neki drugi se ne mogu tako nazvati, oni koji su nas napadali. Zato, naša država i narod trebaju biti zahvalni onima koji su žrtvovali zdravlje i živote za sve nas, za našu slobodu i mir. Oni su bili naši branitelji na ovom svijetu, a Duh Sveti kojega je Isus poslao svojim apostolima i šalje danas svima nama svojim učenicima, naš je branitelj za nebeski svijet i Kraljevstvo Nebesko“, zaključio je biskup.

Na kraju misnog slavlja roditeljima je čestitao i župnik fra Stjepan, a biskup im je uručio prigodne darove Biskupije.

 

Twitter