Homilija na Biskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu

Mons. Vlado Košić, biskup sisački

Osmo hodočašće Sisačke biskupije u Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke

Marija Bistrica, 19. kolovoza 2017.

GODINA BL. ALOJZIJA STEPINCA

Draga braćo i sestre, dragi svećenici, redovnici i redovnice, dragi bogoslovi, sjemeništarci, dragi hodočasnici iz svih župa naše Sisačke biskupije na našem osmom biskupijskom hodočašću Majci Božjoj Bistričkoj!

Okupili smo se u ovom nacionalnom marijanskom svetištu da bismo s Majkom Marijom slavili Gospodina, da bismo se utekli njoj u zagovor i zatražili njezinu pomoć. Činimo to kao što su to činili naši stari koji su vjekovima dolazili u Mariju Bistricu, jednako se moleći Majci Božjoj. Preporučujemo njezinom zagovoru i pomoći našu domovinu Hrvatsku, a osobito našu Sisačku biskupiju, sve njezine stanovnike, građane i seljake, naše obitelji, djecu i mlade, naše bolesnike i starce; molimo za sve naše učitelje, profesore i đake, studente i radnike, za liječnike i medicinske sestre, za naše hrvatske vojnike, policajce, za političare, gospodarstvenike, poljoprivrednike; molimo također za uspjeh naših poslova, za urod naših njiva i vinograda, da bude jela i pila, a najviše zdravlja, zadovoljstva, međusobnog razumijevanja, poštovanja i ljubavi.

Pred početkom smo nove pastoralne, školske i akademske godine te smo na ovom bistričkom hodočašću uvijek uzimali posebno jednu temu da se pod tim geslom i s tom nakanom sljedeće godine molimo i trudimo se učiniti što više dobra. Tako smo prošlih godina pred očima imali osobito naše hrvatske katoličke obitelji, a bilo je to i u skladu s biskupskim sinodama u Rimu od kojih su posljednje dvije raspravljale upravo o obitelji. Imali smo dakle Godinu obitelji pa Godinu očeva i majki, da bismo prošle 2016./2017. godine u našoj godini imali Godinu djece. Trebalo bismo u tom smislu nastaviti s godinama mladih, starijih, bolesnih, siromašnih…, no ovu pastoralnu godinu koja je pred nama, tj. 2017./2018. želio bih da je posvetimo blaženom Alojziju Stepincu.

Naime, 2018. godina je 120-ta obljetnica njegova rođenja, budući da se rodio 8.svibnja 1898., i ujedno 20-ta godišnjica od njegova proglašenja blaženim – svi se sjećamo da se taj velik događaj zbio upravo ovdje, kada ga je s ovog mjesta sada sveti papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim 3. listopada 1998. Tada je za njega Papa rekao da je on cijelom našem narodu “putokaz i kompas“. Što to znači nama danas?

– Bl. Alojzije bio je sav uronjen u Boga i svojim je primjerom pokazivao da Bog mora uvijek biti na prvom mjestu. Zato nije nikada propuštao molitvu i još kao dijete i mladić svetu misu, ne samo svake nedjelje nego i radnim danom. Poznata je njegova ljubav prema Euharistiji i euharistijski kongresi koje je organizirao kao nadbiskup diljem tada velike Zagrebačke nadbiskupije. Tako je npr. 1938. predvodio euharistijski kongres u Petrinji, koji je ostao zabilježen po brojnosti puka koji je sudjelovao što se urezalo u pamćenje i bilo poticaj za ustrajnost u vjeri i osobito u slavlju Euharistije.

– Bl. Alojzije bio je pokretač Caritasa, koji je osnovao u Zagrebu 1933. godine, te je preko njega, ali i osobnim intervencijama, pomagao siromašne te spašavao mnoge progonjene izbjeglice, Židove, Slovence i dr. Tako je već 1938. Stepinac osnovao Akciju za pripomoć izbjeglicama kojima je pružao financijsku i liječničku pomoć, pomagao pri sređivanju dokumenata i sl., na čemu mu zahvaljuje 46 potpisanih useljenika 1940., a predsjednik američkih Židova Louis Breier mu je zahvalio 1946. što je spašavao Židove nazvavši ga “istinskim prijateljem Židova”. Već prije rata nadbiskup je u govoru zagrebačkim akademičarima osudio rasizam i pozvao ih je da se ne klanjaju ni naciji ni nacizmu nego Bogu jednome, u kojemu su svi ljudi jednako Božja stvorenja i za koga nema nego samo jedna, ljudska rasa. Tijekom Drugoga svjetskog rata bl. Alojzije otvoreno se protivio uvođenju rasnih zakona i štitio na sve načine progonjene skupine ljudi. Malo je poznato da je u svoj dvor na Kaptolu pozvao zagrebačkoga rabina dr. Freibergera da s obitelji doseli k njemu dok pogibao ne mine, no to je ovaj odbio. Preko Karitasa spasio je i tisuće srpske djece prognane od njemačke vojske s Kozare 1942., a spasio je i mnoge pravoslavne kako vjernike tako i svećenike, kao i zagrebačkog episkopa Dositeja koji je izjavio da se “ni rođeni brat ne bi toliko zauzeo za njega koliko je to učinio zagrebački nadbiskup, kojemu se jednome ima zahvaliti i da nije srušena pravoslavna crkva u Zagrebu“. U Glini se, znamo, zauzeo za zarobljene pravoslavne žene koje su bile na njegovu intervenciju puštene na slobodu, a protestirao je kod poglavnika zbog ubojstva 260 Srba, što je nazvao “putem u propast jer to ne može našoj državi donijeti Božji blagoslov“. On je osudio i logor u Jasenovcu zbog zatvaranja Židova koji su tu dovođeni samo na temelju nepravednih rasnih zakona.

 

Pa ipak, od mnogih Židova i pravoslavnih Srba nije zauzvrat primio zahvalnost nego lažne optužbe i prijezir. Zašto? Jedini krimen nadbiskupa Alojzija Stepinca bilo je njegovo zauzimanje za pravo hrvatskoga naroda da ima samostalnu državu, kao što to imaju pravo i svi drugi narodi na svijetu. No, kada se spojila velikosrpska četnička ideologija, po kojoj Hrvati ne smiju imati nikakvu samostalnu državu, i komunistički teror koji je našem narodu preko jugoslavenske države htio nametnuti odnarođenu svijest, to se još i danas odražava u žestokom protivljenju velikosrba i neokomunista našem Blaženiku, čiju svetost žele osporiti i pred samim Papom. No, to nije moguće jer i umrljano blatom zlato ostaje zlato i sja te će, nadamo se upravo sljedeće godine doći na vidjelo istina o našem svetom pastiru koji s pravom treba našem narodu svijetliti kao putokaz i kompas jer je, kako je to lijepo sv. Ivan Pavao II. rekao, “postao simbol naše mučeničke ali vjerne nacije“.

Bl. Alojzije dakle i nas uči da i mi kao vjernici trebamo braniti dostojanstvo i život svakoga čovjeka, bez razlike na vjeru i naciju, te pomagati svima kojima je teško, osobito siromasima i progonjenima.

– Mi stoga želimo u ovoj godini koja je pred nama učiniti sljedeće:

1. Svakog 10. u mjesecu po svim crkvama imat ćemo klanjanje pred Presvetim gdje ćemo uzeti i neke tekstove našeg Blaženika i razmatrati ih, da nas on pouči, te moliti Gospodina da ga Papa proglasi svetim.

2. Poći ćemo jedne subote kao biskupija na hodočašće na njegov grob u zagrebačku katedralu, tu slaviti sv. Misu i pohoditi Krašić, mjesto njegova rođenja i svete smrti.

3. Naši će svećenici na koronskim sastancima razmatrati njegov odnos prema Euharistiji, Domovini i mučeništvu.

4. Pred biskupijom u Sisku, na Trgu bana J. Jelačića, želimo 2018. podignuti spomenik bl. Alojziju Stepincu.

5. U desetak župa naše biskupije mladi iz Siska izveli su lijepi igrokaz o blaženom Alojziju pa bi s Katehetskim uredom i ostale župe koje to još nisu imale trebale organizirati.

6. Volio bih da se na svim župama nabave sličice bl. Alojzija s molitvom za njegovo proglašenje svetim i da to često – po mogućnosti na kraju svih svetih misa s narodom – zajedno moli svecenik s prisutnim pukom Božjim.

7. Bilo bi dobro organizirati što više tribina, gdje bi se govorilo o bl. Alojziju, a također bi se trebale u svim župama naći i knjige, njegov životopis i druge publikacije koje mogu našim vjernicima i svim ljudima dobre volje oomoći da bolje upoznamo istinu o našem svetom Blaženiku jer samo ako znamo istinu, možemo se obraniti od nasrćućih i bezobzirnih laži koje se o njemu i dalje iznose.

– Bl. Alojzije se veoma zalagao da utvrdi naše hrvatske katoličke obitelji u zdravim duhu govoreći da “nema zdrave i moralno jake domovine bez zdravih i moralno jakih obitelji”.

– Bl. Alojzije se borio za vjerski odgoj djece i mladeži. Kada se vratio iz prvog pritvora nakon Drugog svjetskog rata, nakon što su ga komunisti zatvorili i pustili, na sam dan sv. Kvirina 4. lipnja 1945., došao je u malo sjemenište na Šalati i rekao: “Morat ćemo se boriti za mladež”. Shvatio je da komunisti žele zavesti mlade, udaljiti ih od obitelji i kršćanskih vrijednosti, da bi ih mogli upregnuti da “grade socijalističko društvo” bez Boga i ikakvih moralnih vrijednosti, osim u poslušnosti partiji.

Na žalost mi i danas vidimo ne samo slične tendencije u našem modernom hrvatskom društvu, nego i otvorenu borbu protiv Crkve, osobito u školstvu, kako u osnovnim i srednjim školama, te čak i u vrtićima, a na poseban način na žalost i na fakultetima. Sije se sjeme laži da bi se mlade odvratilo od Crkve, govore se i pišu neistine o crkvenim ljudima, iznosi se samo ono što su u svim ljudskim zajednicama grijesi i njene slabosti, a namjerno se prešućuju sve dobre inicijative, pomaganje potrebnoj djeci, učenicima i obiteljima, Caritas, čuvanje i unapređivanje kulturnog blaga našega naroda koje je većinom upravo u rukama Crkve, itd.

– Danas smo svjedoci iseljavanja osobito naših mladih iz hrvatske domovine. Premda možemo razumjeti takve pojave, moramo se svim silama boriti protiv te pošasti, a možemo istaknuti upravo bl. Alojzija kao primjer koji je u najtežim vremenima rekao: “Ostajem!”  Kad su 1945. mnogi naši ljudi, ni krivi ni dužni, bježali prema zapadu, njemu su iz šume poručivali da ih ne čeka, no on je rekao: “Ja sam zagrebački nadbiskup, ostajem na svome mjestu!” Nije pošao ni u Rim 1953. kad je bio imenovan kardinalom, a ni 1958. na izbor novog pape jer nije bio siguran da će se moći vratiti, da će mu vlasti dopustiti povratak u domovinu i zato je ostao. Stepinac je čovjek ostanka na svome mjestu i zato njegov “Ostajem!” ima posebnu težinu u vremenima napasti koje su i danas prisutne, napasti da se napusti domovina radi veće sigurnosti.

 

Daj, Bože, da se u ovoj pastoralnoj godini koju posvećujemo našem blaženiku nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu okupimo oko Pape, bilo to ovdje, u Zagrebu ili u Rimu, na njegovoj kanonizaciji.

Blaženi Alojzije, koji si veoma volio ovo marijansko svetište u Mariji Bistrici, kamo si pješice hodočastio i gdje Te je Papa Ivan Pavao Drugi proglasio blaženim, Preporuči nas sve zaštiti Presvete Bogorodice da nam po Tvom i njezinom zagovoru Gospodin udijeli poštivanje života, požrtvovne očeve i majke koje prihvaćaju brojno potomstvo i odgajaju ga u kršćanskoj vjeri, da naši mladi ne odlaze iz Domovine, nego da ju vole i izgrađuju svojim znanjem, vještinama i ljubavlju, da naši branitelji dostojno žive i da im se prizna njihova nemjerljiva zasluga za naš narod, da naša Domovina napreduje u poštivanju svih vrijednosti koje nam jedino mogu jamčiti siguran i miran život te svi izgrađujemo svoj zemaljski dom u radosti i poštenju da bismo jednom s Tobom prispjeli i u nebeski dom.

Završit ću Tvojom molitvom Majci Božjoj Bistričkoj koju si izrekao ovdje 7. srpnja 1935.:

“Majko Božja Bistrička, obećavamo da ćemo Ti ostati vjerni štovatelji, Tebi i Tvojemu sinu Isusu Kristu; vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše; vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok se budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše.” Amen.

Pin It on Pinterest