Proslavljena svetkovina posvete katedrale Ispis E-mail
Nedjelja, 28 Lipanj 2020 10:47
Share

Svetkovina posvete Sisačke katedrale Uzvišenja Svetog Križa proslavljena je u subotu 27. lipnja svečanim misnim slavljem koje je predvodio generalni vikar i prepošt Stolnog Kaptola Sv. Križa mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s kanonicima Stolnog Kaptola: preč. Milanom Begićem, preč. Markom Karačom, preč. Dragutinom Papićem i preč. Tugomilom Radičekom.

U prigodnoj je propovijedi mons. Cvitkušić rekao da je današnja Sisačka katedrala, koja je i župna crkva, posvećena prije 255 godina. Kako spominju stari dokumenti na ovom je mjestu crkva bila oduvijek. Prethodnica današnje crkve bila je razrušena za vrijeme slavne Bitke kod Siska 1592 godine i od toga vremena do danas proširivana je, nadograđivana i obnavljana.

Prema propovjedinkovim riječima posvetom je crkva postala kuća Božja, mjesto susreta Boga i čovjeka, gdje se čovjek susreće sa svojim Stvoriteljem i Otkupiteljem u molitvi, slavljenju sv. mise, primanju sv. sakramenata i vjerske pouke. Crkva pripada Bogu i vjernicima koji se tu okupljaju mole i slave Boga.Zato u crkvu ne pripadaju drugi sadržaji kao sportska natjecanja, svjetovna predavanja, pa ni koncerti, ukoliko nije u pitanju duhovna glazba. Crkva nije neka univerzalna dvorana, koja se može koristiti prema potrebi i želji.

Na kraju prigodne propovjedi mons. Cvitkušić je istaknuo da Bog u svojoj dobroti dopušta da gradimo crkve u kojima će se ljudi okupljati i slaviti ga, ali nas podsjeća da je i od najveličanstvenije katedrale svetiji nutarnji hram čovjeka radi kojega je Bog došao na ovu zemlju.

Ne smijemo zaboraviti živu Crkvu, ljude koji u Boga i u Krista vjeruju. Bogu ne trebaju sjajna zdanja, ali mu treba čovjekovo čisto i vjerno srce. Njemu se on veseli i u njemu želi boraviti.

Misnom slavlju je prethodila molitva Večernje koju su molili kanonici Stolnog Kaptola sa župnom zajednicom.

Foto: Pero Grgić Kum

 

Twitter