U Kutini obilježena 90. obljetnica rođenja mons. Vladimira Stankovića Ispis E-mail
Utorak, 25 Veljača 2020 13:16
Share

KUTINA - Sinoć je u kutinskoj župnoj crkvi Blažene Djevice Marije Snježne služena sveta misa za mons. Vladimira Stankovića, posvećena 90. obljetnici njegova rođenja. Predvoditelj u ime Družbe Sinova Bezgrješnog Začeća p. Mariano Passerini nadasve je naglasio cjelokupno zajedničko djelo: od istraživanja i promocije djela Sluge Božjeg brata Ivana Bonifacija Pavletića te djelovanja Zaklade “Ivanova kuća” krenulo je upravo od tog, u vjerskom životu Katoličke crkve u Hrvata, cijenjenog Kutinčanina. Prije 10 godina kuću u Crkvenoj ulici darovao je Družbi Sinova Bezgrješne. Bio je aktivan u objavi knjiga o Bonifaciju Pavletiću, podupiratelj podizanja njegova spomen - poprsja.

Mons. Stanković rođen je 24. veljače 1930. u Kutini, a preminuo u Zagrebu 11.srpnja 2015. godine. Zanosom mladog župnika brinuo je o župi sv. Marije u predgrađu Siska (Caprag). S Drugog vatikanskog sabora prenosio je koncilske ideje putem tada tek utemeljenog "Glasa koncila" kao njegov član Uprave - direktorija. Autor je brojnih knjiga, među kojima je osobito značajna „Katolička crkva i Hrvati izvan domovine“. Tri desetljeća ravnatelj je dušobrižništva Hrvata u inozemstvu, a u danima Domovinskoga rata predsjednik Hrvatskog Caritasa. Predsjednik je više odbora: Odbora Zagrebačke nadbiskupije za doček pape Ivana Pavla II., Odbora za obnovu Zagrebačke katedrale, Odbora za izgradnju Katoličkoga bogoslovnog fakulteta. Bio je generalni tajnik Hrvatskoga ogranka Svjetske konferencije religije za mir...

Najbliži je suradnik triju kardinala, osobni tajnik kardinala Franje Šepera i generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije u vrijeme kardinala Franje Kuharića te Josipa Bozanića. Nikada nije zaboravljao zavičaj. Rado je govorio da je „Kutenec s Crkvenoga brega“. Godine 2008. dobitnik je Nagrade za životno djelo grada Kutine.

Tekst i foto: Dragutin Pasarić

 

Twitter