Pastoralni pohod župi Vrtlinska Ispis E-mail
Nedjelja, 08 Prosinac 2019 21:27
Share

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u srijedu, 4. prosinca i u nedjelju, 8. prosinca župu Vrtlinska. U četvrtak biskup je posjetio kapele u Pobjeniku i Rečici kao i područnu školu u Vrtlinskoj, a u nedjelju se susreo i s članovima Pastoralnog i Ekonomskog vijeća, pjevačkog zbora i Marijine legije, a pastoralni pohod završio je svečanim misnim slavljem u župnoj crkvi. Ovo je ujedno bio zadnji biskupov pastoralni pohod župama Ivanić-gradskog dekanata.

Na početku biskupa je u ime župljana pozdravila gđa Marijana Petir zahvalivši mu na svemu uloženom i velikoj brzi za ovu malu župu, a čestitala mu je i 10. obljetnicu Biskupije.

U homiliji govoreći o čitanjima ove druge nedjelje došašća biskup je rekao kako ona govore da trebamo jedni druge više prihvaćati. „U Poslanici sv. Pavla Rimljanima kaže se: 'Prigrljujte jedni druge kao što je Krist prigrlio vas na slavu Božju'. I doista, ako jedni druge prihvaćamo i prigrlimo, da nikog ne isključujemo, onda smo njemu nalik, onome tko je došao umrijeti za sve ljude. U ovom vremenu dok iščekujemo Gospodina i pripremamo se za njegov dolazak, razmišljamo zašto je to Bog s neba sišao, postao jedan od nas ljudi, jednak nam u svemu osim u grijehu? Odgovor glasi: zato da nas prigrli i da nam pokaže da smo mu važni, da je njemu svaki čovjek drag i da se on bori za spasenje i vječnost svakog od nas. Kada već doživljavamo tako veliku i silnu ljubav Božju, tada smo i mi pozvani da pokažemo jedni prema drugima osjećaje bratstva i prijateljstva i unutar naše zajednice u crkvi, ali i kad izađemo van iz nje, jedni prema drugima i prema svima. Mi vjerujemo i povijesno znamo da je Isus došao prvi puta prije 2019 godina, ali vjerujemo i u drugi Kristov dolazak na kraju povijesti. Još je važniji njegov sadašnji dolazak u sakramentima, otajstvu, našem zajedništvu i u našim bližnjima“, poručio je okupljenima biskup.

Biskup je ustvrdio i kako je ovo vrijeme kada se želimo učvrstiti u ljubavi prema bližnjima i onima koji su potrebni. „Tako ćemo na treću nedjelju došašća skupljati priloge za Caritas i sve potrebite za koje se on brine, a u četvrtu nedjelju došašća 22. prosinca skupljat ćemo pomoć za stradale u potresu u Albaniji, te tako svima njima iskazati našu blizinu“, istaknuo je biskup zahvalivši na kraju svim župljanima na susretima i lijepom prijemu.

Nakon mise održan je i kratki program povodom Nikolinja te je biskup podijelio najmlađima darove.

 

 

Twitter