12. međunarodni orguljaški festival Ars organi Sisciae Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Svibanj 2018 00:00
Share

Ovogodišnje festivalsko izdanje otvaramo u Petrinji, gradu limene glazbe s tradicijom dugom 210 godina! Koncertom najjačih trubačkih imena u Hrvatskoj – Vedran Kocelj i Sloveniji – Stanko Arnold, koje će orguljama podržavati friški „Porinovac“ Pavao Mašić, na najljepši mogući način želimo istaknuti važnost grada Petrinje kao baštinika bogate kulturne tradicije.

Prvi puta ove godine gostujemo u Gornjem Viduševcu, pitomom drevnom hrvatskom selu u srcu Banovine. Nekadašnja barokna župna crkva, smještena na Perlinskom brijegu iznad šumovitih brežuljaka, imala je Pumppove orgulje iz 1858. godine. U Domovinskom ratu crkva je potpuno razorena, a obnova je dovršena u jesen 2009. godine. Za ovaj koncert organizirali smo slobodan prijevoz iz Zagreba (KD Lisinski u 17.30), Siska (ispred Glazbene škole, u 18.45) i Petrinje )ispred Galerije Hegedušić u 19.15). Povratak je u 21.30.

Kroz šest festivalskih dana tri programa se održavaju na području grada Siska i to u centru grada – Sisačkoj katedrali, u Bazilici Sv. Kvirina i na našim najvrjednijim orguljama iz 1777. godine u crkvi u Selima. Produkcijski najveći zalogaj ovogodišnjeg festivalskog izdanja je koncert u Bazilici za koji je sastavljen međunarodni ansambl „Musica maxima“ (orgulje, didgeridoo, gongovi, tibetanske zdjele i afrički bubanj) koji uz posebno osvjetljenje izvodi zvučnu kupku. Ovaj kulturni događaj prvi je takve vrste ovom dijelu Europe! Taj koncert za vrhunsku audio-vizualnu produkciju snima tim koji tijekom cijelog projekta dokumentira video materijale iz kojih će se kasnije montirati dokumentarni film namijenjen prikazivanju na javnoj televiziji i sudjelovanje na natječajima dokumentarnog filma, a sve u svrhu promocije kako projekta, tako i baštine našeg kraja i naših kulturnih dosega. U Katedrali nam naši Siščani, okupljeni u Katedralnom zboru, izvode skladbe sisačkog skladatelja Matije pl. Ivšića, a u Selima festival zatvara također za tu priliku okupljeni trio koji predvodi naša sopranistica Margareta Klobučar, Silvio Richter na violini i Erik Jan Eradus, ponajbolji nizozemski orguljaš mlađe generacije i veliki ljubitelj povijesnih orgulja, koji će nam još odsvirati i solo recital na Hefererovim orguljama u Martinskoj Vesi.

 

Twitter