Biskup predvodio sprovod g. Stjepana Vrbaneka Ispis E-mail
Srijeda, 20 Svibanj 2020 21:52
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u srijedu, 20. svibnja na mjesnom groblju i u crkvi sv. Marije Magdalene u Sunji sprovodne obrede i misu zadušnicu za pok. Stjepana Vrbaneka preminulog u 87. godini života. U koncelebraciji bili su generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, domaći župnik vlč. Ivan Faletar i desetak svećenika, a služio je đakon Igor Borić.

Izrazivši iskrenu kršćansku sućut obitelji, biskup je u prigodnoj homiliji rekao kako nas smrt bližnjih uvijek ožalosti i otvori mnoga pitanja. „Jer ako je život zajedništvo i povezivanje ljudi tada je smrt ono suprotno, raskidanje tih dobrih odnosa, odlazak od kud više nema povrataka. To je sigurno bolno za one koji ostaju, ali mi kršćani gledamo dublje i iznad tog ljudskog iskustva jer nam vjera daje to svjetlo kojim možemo vidjeti dalje“.

Govoreći o pročitanoj Božjoj Riječi koja donosi Isusovo ukazanje dvojici učenika koji su išli u Emaus biskup je poručio kako je ta slika njihova susreta sa Gospodinom, zapravo slika i opis našeg života. „Nakon što su očajavali zbog događaja u Jeruzalemu Isus ih podiže iz prašine u koju su pali, te diže nadu i pali žar u njihovim srcima. On i govori 'Zar niste znali da je trebalo da se to dogodi? Zašto ste spora srca i ne vjerujete'?* Taj grčki 'dei – trebalo je' Isus upotrebljava da im sva njihova razmišljanja okrene. Naše ljudsko iskustvo i razmišljanje i naše nade u događaje i ljude su jedno, a Bog vidi drugo. Bog to kroz ovo naše iskustvo i patnje okreće da nam pokaže što je trebalo, a trebalo je da Krist sve to pretrpi i tako uđe u svoju slavu. I mi se tako nekada ponašamo da su nam nade klonule i vidimo samo neke svoje ciljeve koji propadnu, ali Gospodin je taj koji ima u svemu tome svoj cilj i on to sve upotrebljava da na kraju bude dobro. Kao što je rekao sv. Pavao: 'Gospodin u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube'. Vjerujemo da je tako i Gospodin onaj koji ovu smrt našeg pokojnika okreće na nešto novo i dobro. Svi smo mi na ovom životnom putu pozvani ići s Isusom. On želi da i od tih naših klonuća i križeva učini nešto veliko i lijepo. To se sve treba dogoditi, pa i naša smrt, da bismo mogli zajedno s njime ući u slavu“, ohrabrio je biskup okupljene te još istaknuo kako je pokojnik bio miran, tih, ali odlučan čovjek. Biskup je i zahvalio cijeloj obitelji Vrbanek na njihovom osobitom doprinosu obnovi brojnih crkvi u biskupiji.

Na groblju se od pokojnika oprostio vlč. Faletar prisjetivši se pokojnikovog životnog puta, a posebno onog braniteljskog gdje je u obrani domovine i Sunje proveo više od tisuću dana.

 

Twitter