Blagoslovljena kapela Bezgrješnog Srca Marijina u Roženici i župna kuća u Pokupskom Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Listopad 2019 17:57
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 6. listopada, svečano misno slavlje u kapeli Bezgrješnog Srca Marijina u Roženici (župa Pokupsko) koju je tom prigodom blagoslovio. U koncelebraciji bio je pokupski župnik vlč. Antun Pećar koji je na početku biskupu zaželio dobrodošlicu te istaknuo kako je ova mala kapela utočište za molitvu mnogih mještana. Kapelu je obnovila obitelj Markuz uz pomoć sumještana i donatora, a slavlju je nazočilo više stotina župljana i hodočasnika iz okolice.

Na početku homilije biskup se zapitao što to znači slaviti Bezgrješno Srce Marijino? „U biblijskom smislu srce je središte čovjeka, to je onaj naš pravi duhovni centar. Tako i kod Marije kada je nazivamo i slavimo njezino Bezgrješno Srce, tada častimo njezinu duhovnu dimenziju u tjelesnom i zemaljskom poslanju kao majke Sina Božjega. Čuli smo u čitanjima kako je Marija pronašla Isusa koji je ostao u hramu. Nakon tog događaja, kaže Luka, Marija je čuvala u srcu i prebirala sve te događaje. Dakle razmišljala je o tome što se dogodilo. Ona je željela sve to nositi u srcu i imati razloga zašto Bogu treba zahvaljivati. To se dogodilo ne samo u toj prilici kada je bila u hramu nego i u svim drugim zgodama gdje Evanđelja donose nju kao onu koja je donijela Isusa na svijet, pratila ga na njegovom putu i pod križem i u uskrsnuću. Današnji dan upravo nas na to potiče da se zapitamo koliko smo mi duhovna bića i koliko u svom srcu razmatramo Božja djela koja on čini a za koja mu trebamo zahvaljivati“.

Biskup je ustvrdio i kako je Blažena Djevica Marija bila posebna i drugačija od nas jer u čitavom svom životu nije učinila grijeha. „Međutim to da je Marija bila bezgrješna nije njezina zasluga, nije ona sama po svojim djelima to mogla, nego joj je to darovano, kao što joj je bilo darovano da je već u trenutku začeća bila oslobođena ljage istočnoga grijeha. Tako je bila i puna milosti da bi mogla živjeti puninu Božjeg dara bez grijeha. To se nama čini nemoguće, ali to je zapravo Božji plan sa svakim čovjekom. On nas nije zamislio kao grešnike već da živimo s njim u prijateljstvu te da budemo puni milosti poput Marije. Ona i je zato 'Nova Eva' koja rađa život, a koji je punina Božje milosti. Zato smo pozvani da se ugledamo u Mariju i da budemo oni koji se bore i pobjeđuju grijeh te sve više osvajaju bezgrješnost kao što je i ona činila“, rekao je biskup te je podsjetio kako je sutra blagdan Kraljice Krunice koji se slavi u spomen na pobjedu kršćanske vojske kod Lepanta 1571. godine. Biskup je podsjetio i na Domovinski rat, ali i bezbroj drugih događaja iz povijesti kada se u velikim pogibeljima upirao pogled u Mariju i po njezinom zagovoru izvojevala pobjeda.

Na kraju, progovorivši o misijskom poslanju Crkve biskup je potaknuo okupljene da su oni svi na to pozvani. „U ovom misijskom mjesecu svi mi smo pozvani da svoju vjeru, koju čuvamo u srcu, predamo i drugima. Roditelji su pozvani da budu ti koji se brinu o svojoj djeci te da već u vrtiću djeca idu ne samo na razne aktivnosti nego i da im se omogući i odgoj u vjeri. Mi danas zato imamo i odgojitelje koji u vrtiću pomažu djeci da rastu u vjeri. Također, da se u osnovnoj i srednjoj školi bira katolički vjeronauk, da bi i tako rasli u spoznaji svoje vjere. Neki kažu da će mladi sami izabrati što će biti kad narastu, ali to znači da ti roditelji nisu ispunili obećanje koje su dali na krštenju jer svoje dijete bi trebali odgajati u onome što je njima veliko i vrijedno i u onome što žele usaditi u njihovo mlado srce. Tako su i djedovi i bake pozvani da se brinu i prenose vjeru i molitvu na mlađe. To je naša misija i poslanje da predajemo baštinu svoga srca, ono što nam je darovano, mladima“, rekao je biskup dodavši kako trebamo biti spremni svjedočiti svoju vjeru i u svakodnevnom životu.

Na kraju u ime obitelji i svih mještana biskupu je na dolasku zahvalio Stjepan Markuz poklonivši mu sliku Bezgrješnog Srca Marijina. Prije mise biskup je u Pokupskom, uz prisustvo župljana i župnika Pećara blagoslovio župnu kuću koju je župnik uređivao protekle tri godine.

 

Twitter