58. plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije Ispis E-mail
Srijeda, 15 Svibanj 2019 07:32
Share

U Zagrebu je u utorak, 14. svibnja započelo 58. plenarno zasjedanje Hrvatske Biskupske konferencije, na početku kojega je okupljene pozdravio njezin predsjednik, zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Uz same članove HBK, koje su ovoga puta upotpunili novi članovi – apostolski administrator Križevačke eparhije mons. Milan Stipić i pomoćni đakovačko-osječki biskup mons. Ivan Ćurić.

Nadbiskup Puljić je podsjetio kako su, od zadnjeg redovitog plenarnog zasjedanja jesenas od 9. do 11. listopada 2018., imali i zajedničko zasjedanje s biskupima iz Bosne i Hercegovine u Zagrebu, 21. siječnja 2018., a dva dana kasnije, 23. siječnja, izvanredno plenarno zasjedanje.

Potom je ukratko predstavio što je na programu tijekom ovoga proljetnog zasjedanja. Hrvatski biskupi su od 12. do 17. studenoga 2018. učinili Pohod Ad limina Apostolorum, susreli se s papom Franjom i obišli dikasterije Svete Stolice. Uz prigodnu brošuru o tim susretima biskupi će se osvrnuti na pohod Ad limina Apostolorum koji su imali u studenome prošle godine. Na zasjedanju će biti govora i koliko je i danas aktualna tema „čišćenja pamćenja i spomen mučenika“ o čemu je govorio i pisao Sv. Ivan Pavao II. uoči proslave Velikog jubileja Crkve 2000. Bit će podneseno izvješće o temama sa susreta s Papom u veljači Zaštita maloljetnika u Crkvi, s naglaskom na glavne misli iz govora koji je papa Franjo održao na kraju zasjedanja, 24. veljače.

Za desetak dana, od 23. do 26. svibnja, održat će se deveti europski izbori kad će se diljem EU birati zastupnici u Europski parlament te će biti govora i o tomu.

Biskupi će uz to čuti izvješće o Sinodi o mladima koja je održana u listopadu prošle godine. S tim u svezi raspravljat će se i o pastoralu mladih u Hrvatskoj.

 

 

 

Twitter