Sedma obljetnica upostave Stolnog Kaptola Ispis E-mail
Srijeda, 20 Ožujak 2019 08:12
Share

Sedma obljetnica uspostave Stolnog Kaptola Svetog Križa u Sisku, svečano je proslavljena u utorak 19. ožujka na blagdan sv. Josipa. Tom prigodom, misno slavlje u sisačkoj katedrali predvodio je prepošt mons. Marko Cvitkušić u zajedništvu s kanonicima preč. Markom Karačom, preč. Tugomilom Radićekom i preč. Milanom Begićem, a služio je đakon Ivani Ćorić.

U homiliji govoreći o sv. Josipu propovjednik je rekao da je on bio jednostavan, skroman i povučen čovjek, spreman služiti, odlučan u održavanju Božjih zapovijedi i pažljiv u slušanju. Biblija ga zove "sinom Davidovim", naslov je to koji se pridaje samo Isusu, a u Josipu se susrećemo ne samo sa siromašnim tesarom, već i s pripadnikom kraljevskoga roda. Biblija ga također naziva i "mužem pravednim". Tako se zove čovjek koji se potpuno prepustio Bogu te se pouzdaje u njegovu riječ. U Josipu je utjelovljena poslušnost, on sluša što mu priopćuje anđeo i to vrši. Bilo mu je jasno da Božja riječ obvezuje te je stoga bio pripravan odlučno odgovoriti Božjemu pozivu. On je bezuvjetno vjerovao Bogu i bezuvjetno prihvaćao njegove riječi, a usred raznih glasova, on prepoznaje obećanje i to obećanje slijedi ne postavljajući nikakva pitanja provjere. Josip jednostavno vjeruje svome Bogu koji mu korak po korak objavljuje tajne svojih planova, a budući da je otvoren slušanju, otvoren je i za djelovanje.

Na kraju mons. Cvitkušić je zaključio kako nas Josip poziva da u naletu raznih glasova pažljivo slušamo ono što nam Bog govori.

Misno slavlje animirao je katedralni zbor pod ravnanjem i uz orguljašku pratnju prof. Jelene Blašković.

 

Twitter