Bogojavljenje s FA "Ivan Goran Kovačić" Ispis E-mail
Ponedjeljak, 07 Siječanj 2019 16:24
Share

Na svetkovinu Bogojavljenja, u nedjelju 6. siječnja, generalni vikar Sisačke biskupije, mons. Marko Cvitkušić, predvodio je večernje svečano misno slavlje u katedrali Uzvišenja Svetog Križa u Sisku.

U svojoj homiliji mons. Cvitkušić je vjernicima približio Matejevo evanđelje koje pogovora o tri kralja koji su se uputili vidjeti Spasitelja svijeta koji se rodio u Betlehemskoj štalici. Oni su u Evanđelju prikazani kao mudraci, učeni ljudi. Proučavajući židovsku Toru, uputili su se u Betlehemsku štalicu vidjeti Krista čije je rođenje ondje navješteno. Dakle, mudraci se ističu kao teolozi svoga vremena, ljudi znanstvenog usmjerenja. Kada je riječ o znanstvenom djelovanju aktualnog vremena, vidljivo je ateističko inzistiranje na strogom razdvajanju znanosti od vjere. Navedeno vodi u sekularizam. Prihvatljivo je jedino ono znanstveno potvrđeno, vjerski utemeljene činjenice se automatski odbacuju kao pogrešne. Vjernik svoju opredjeljenje mora čuvati za sebe i ne smije ga javno iznositi. Međutim, brojni znanstvenici nisu skrivali vjersko utemeljenje svoga rada. Bitno je shvatiti kako sve postojeće na svijetu postaje besmisleno bez spoznaje o Kristu i vjere u njega.  Generalni vikar istaknuo je i kako je vjera uvir i izvor našega života, ono od čega polazimo i uvijek se vraćamo, ono što našem življenju daje smisao.

Misno slavlje dodatno su uveličali članovi vokalne i tamburaške sekcije Folklornog ansambla „Ivan Goran Kovačić“ Sisak. Tijekom mise izveli su brojne tradicionalne božićne pjesme, a još neke od njih izveli su poslije svete mise. Glasnogovornica ansambla Marija Mitar zahvalila se na dugogodišnjoj suradnji i potpori koju Sisačka biskupija ukazuje Folklornom ansamblu „Ivan Goran Kovačić“ Sisak te što već godinama imaju priliku sudjelovati na misnom slavlju na blagdan Bogojavljenja. Tom prigodom darovala je nosač zvuka koji su u mjesecu prosincu snimili članovi vokalnog i tamburaškog orkestra Ansambla okupivši na jednom mjestu najprepoznatije pjesme Posavine, Pokuplja, Turopolja i ostalih krajeva Lijepe Naše.

Generalni vikar im se zahvalio uz riječi svetog Augustina: „Tko pjeva, duplo moli.“

 

Twitter