Predstavljena knjiga „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Prosinac 2018 08:25
Share

Predstavljanje knjige „Minijature u misalima biskupa Jurja od Topuskog“ dr. sc. Milana Pelca održano je u srijedu 5. prosinca u Dvorani „Juran i Sofija“ sisačkog Velikog Kaptola, a povodom devete obljetnice uspostave Biskupije. Ovu monografiju zajednički su izdali Sisačka biskupija i Institut za povijest umjetnosti u Zagrebu, a donosi prikaz dva misala i jednog antifonara koji spadaju među najvrjednije, najljepše i najraskošnije knjige koju posjeduje hrvatska kultura i s kojima se ni jedna slična reprezentativna liturgijska knjiga ne može usporediti. Sami misali napisani su krajem 15. stoljeća na inicijativu i uz financijsku potporu biskupa Juraja, ali nisu završeni za vrijeme njegova života, te su svoj doprinos izradi tog djela dali i kardinal Toma Bakač, te biskup Aleksandar Ignacije Mikulić.

Knjigu su predstavili recenzentice dr. sc. Sanja Cvetnić i dr. sc. s. Marija Pehar te autor, a na početku goste, sisačkog biskupa Vladu Košića i sve okupljene pozdravila je voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić.

Recenzentica dr. sc. s. Marija Pehar rekla je kako je ova knjiga monumentalno i kapitalno djelo. „Monumentalnost i značenje bivaju višestruko potvrđeni tek kada se od sjajne vanjštine okrenete sadržaju. Predmet autorova istraživanja su minijature iz dva izuzetno značajna zagrebačka misala i jednog antifonara s kraja 15. stoljeća, izrađenih po narudžbi tadašnjeg zagrebačkog biskupa Jurja od Topuskog. Misali o kojima je riječ visoko su rangirani, ako ne i najsvečaniji iluminirani kodeksi i od velike su važnosti ne samo za Zagrebačku nadbiskupiju nego i za hrvatsku nacionalnu i sveukupnu europsku kulturu i povijest te dakako i za Sisačku biskupiju. Njihove minijature ubrajaju se među najveća likovna ostvarenja svoje vrste u hrvatskoj umjetnosti, a po svojem sadržajnom značenju i ljepoti zauzimaju visoko rangirana mjesta i u europskoj umjetnosti svog vremena“, ustvrdila je s. Pehar.

Dr. sc. Sanja Cvetnić čestitala je izdavačima i autoru usporedivši ovo djelo s katedralama. „I katedrala je zgrada koja nije samo to. Ona služi kao okvir za liturgiju. Misal služi kao tekst za liturgiju, a slike u misalu, kao i ukrasi u katedrali, su tu da se pomoću njih ljudska duša lakše uzdigne. Kao i katedrale i ovaj misal sa svojim ilustracijama, kroz tri stoljeća donosi slojeve ljudske kulture…. Danas gledamo taj misal kao rijetkost, a tako su i katedrale koje čuvaju memoriju i Starog i Novog zavjeta i svih onih naraštaja koji su nam prenijeli vjeru do današnjeg trenutka“, rekla je Cvetnić zaključivši kako je nemoguće odrediti koliko je ovo djelo važno.

Pojasnivši kako je došlo do realizacije ove knjige dr. sc. Pelc je rekao kako se ideja rodila prije dvije i pol godine nakon predavanja o minijaturama u Sisačkoj biskupiji. „Rad na toj knjizi je trajao sveukupno pet godina pri čemu su u okvirima tog mog istraživanja bili mnogi lijepi trenuci, a najljepši su oni koji su povezani s istraživanjem samih originala… Velik je privilegij bio za mene imati u rukama te knjige, istraživati originale i osjećati energiju. Te knjige imaju osebujnu energiju, vremena, mjesta, vjere i umjetnosti. Ja se nadam da je barem nešto od te energije prešlo i u ovu monografiju. Ova će monografija omogućiti mnogima da dobiju barem nekakav uvid u to blago koje s krije u koricama tih knjiga“, poručio je Pelc te otkrio kako će uskoro svjetlo dana ugledati izdanje na engleskom jeziku.

Na kraju okupljene je pozdravio i biskup otvorivši pritom izložbu „Čudesni svijet Jurja iz Topuskog“ koja donosi 17 izabranih povećanja minijatura iz misala.

 

Twitter