Misa zadušnica za slugu Božjega Franka Duffa Ispis E-mail
Četvrtak, 08 Studeni 2018 08:06
Share

Misu na dan Franka Duffa, utemeljitelja Marijine legije, povodom 38. obljetnice njegove smrti predvodio je, u srijedu, 7. studenog u bazilici Sv. Kvirina u Sisku, sisački biskup Vlado Košić. U koncelebraciji bio je rektor bazilike mons. Zdravko Novak, kancelar biskupije mr. Janko Lulić, župnik iz Odre vlč. Saša Jozić i župnik iz Viduševca vlč. Marijan Štingl.

Na misi su sudjelovali legionari iz cijele Biskupije, a misno slavlje animirali su mladi legionari iz Petrinje.

U homiliji, govoreći o čitanju iz svetog Evanđelja po Luki, biskup je rekao kako ono donosi zahtjevne Isusove riječi koje kažu da nitko ne može biti njegov učenik tko se ne odrekne svega što posjeduje. „Čak nam govori, rekli bismo malo i preoštro, da tko ne mrzi oca i majku, ženu i djecu na ovom svijetu, dakle tko se nije distancirao od svega što posjeduje i tko se nije posve Bogu predao, ne može biti njegov učenik. Zanimljivo da to povezuje Isus s križem te tko ne nosi svoga križa i ne ide za njim također ne može biti njegov učenik. Križ, prihvaćanje trpljenja i žrtve, najveći je dokaz ljubavi i prema Bogu i prema bližnjima. Ali mi naše bližnje trebamo gledati Božjim očima, očima vjere i samo tada ih možemo ispravno ljubiti. Taj glagol 'mrziti' može se izreći i kao 'ne ljubiti više'. Jer ako netko ljubi bilo što na ovom svijetu više od Boga, svog Spasitelja, taj ne može biti Isusov učenik. Zanimljivo da On u Evanđelju daje usporedbu i jednog matematičara. Ako čovjek gradi kuću, prvo mora sjesti i vidjeti ima li je čime dovršiti… ili kada krene vojska jednoga kralja na drugoga što će on učinit, treba li prvo poslati poslanstvo da zatraži mir ili se oduprijeti. Tu se pokazuje Isusova racionalnost koju traži od učenika, da zbrojimo dva i dva, da znamo što se može, a što ne. Može li se onda kada tako razmišljamo čovjek na zemlji svega odreći. Može li biti takav kako to Isus traži, da sve što posjeduje preda Bogu i da živi slobodan kao ptica, da se uz ništa ne veže i da bude posve na raspolaganju Božjoj volji? Upravo je u tome i odgovor. Mi trebamo biti na raspolaganju Bogu i onome što Bog želi, a ne se voditi vlastitom logikom i svojim željama nego se dati nadahnuti Božjom voljom da ona bude uključena u ciljeve i plodove našeg života. Božja milost je ono što bi trebala biti dobra kršćanska matematika“, poručio je okupljenim legionarima biskup.

Govoreći o sluzi Božjem Franku Duffu biskup je istaknuo kako je on svoj život u potpunosti posvetio Bogu i svom apostolatu te zbog te njegove posvećenosti, Marijina legija danas ima milijune članova i djeluje u čitavom svijetu. Biskup je podsjetio i kako je Duff, upravo zbog te svoje posvećenosti pastoralu laika, bio jedan od rijetkih laika koje je papa Pavao VI. pozvao da bude sudionik Drugog vatikanskog sabora te je imao čast da s biskupima iz čitavog svijeta raspravlja o viziji kuda ide i što želi Crkva u budućnosti. „Pred Bogom svi mi koji smo kršteni smo jednaki, samo imamo manju ili veću odgovornost, svaki na svom području. Zato je važno znati da se jednako može biti svet i u staležu posvećenom Bogu, ali i svijetu živeći svoju vjeru kao što je živio Frank Duff i kao što činite vi, legionari. Također važno je da vi, naši vjernici, koji ste većina u Crkvi, znate da ste kao dionici Kristova mističnog tijela, jednako pozvani kao i mi koji smo u svetom redu naviještati Evanđelje“, rekao je biskup te na kraju zaključio: „Molimo da po zagovoru Blažene Djevice Marije, koju je Frank Duff toliko štovao i čije štovanje šire Marijini legionari, svi mi budemo njezini nasljedovatelji kako bismo se mogli uključiti u djelo donošenja Krista svijetu“.

Na kraja slavlja na biskupu je na dolasku zahvalio mons. Novak koji je poručio okupljenim legionarima da zakon ljubavi bude „gorivo“ njihove zajednice.

 

Twitter