Gost Svećeničkog dana bio je fra Mario Knezović Ispis E-mail
Četvrtak, 06 Rujan 2018 15:29
Share

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u četvrtak, 6. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Mladi su ono što vide u svećeniku: svećenik razapet između dobronamjernih očekivanja i trendovske izopačenosti mladih“ održao je fra Mario Knezović.

Na početku predavanja fra Mario je čestitao okupljenima na Godini mladih u Biskupiji istaknuvši kako su upravo oni glavni pastoralni izazov svakog doba i vremena, a osobito ovog našeg te kako je to ispit koji će naša Katolička Crkva ili položiti ili ćemo ići na popravni. Govoreći o pastoralnom radu s mladima predavač je rekao kako su životi današnje mladeži vrlo razbacani i neuredni, te je vrlo važno pružiti im red, te početak i kraj rada. „Prvi susret i prvi dojam mladog čovjeka je kapitalan. Mi živimo u eri dojmova te se varamo ako mislimo da živimo eru sadržaja. Mnogi komunikatori tvrde da je 98% svega oko nas dojam, a tek 2% sadržaj, a što je tragedija našeg vremena. Mi smo izgubili sadržaj, a ostale su forma i dojam. Toga treba biti svjestan te ne dopustiti da taj prvi susret s njima bude i posljednji. Također, posebno je važno da svećenik ima u glavi viziju što u svom radu može učinit od čovjeka ispred sebe“.

Predavač se zapitao i tko su ti današnji mladi za koje se ponekad čini da ih ništa ne razumijemo. „Mladi su plod vremena. Još u četvrtom stoljeću prije Krista Sokrat je govorio kako su mladi nezainteresirani,  nepouzdani i ne poštuju starije. Mi moramo shvatiti da pred nama nisu mladi iz 90tih godina 20. stoljeća ili s početka stoljeća kršćanstva. Najbolji mladi koje mi imamo danas jesu upravo ovi naši jer su oni nama poslani, a ja sam uvjeren da je Bog pripremio svoje alate da s takvim naraštajem mladih koji su prije svega izgubljeni, mi radimo“, rekao je fra Mario dodavši kako se ne smije odgađati pastoralni rad s mladima i čekati da oni postanu 'nešto' već je potrebno odmah pružiti im sve da bi došli do istine. „Mi odgađamo njihove istine i tako peremo ruke od svoje nemogućnosti da već danas mladima darujemo život. Ne čeka njih budućnost, već ta budućnost mora biti sada, milosni trenutak ovog vremena. Ako ćete promatrati mlade kao one koji će kasnije nešto bolje pokazati, oni nikada ništa neće pokazati. Oni sada moraju najbolje pokazati da bi onda i u trideset i petoj i u šezdesetog godini bili najbolji. Mladi su plod zbirnih vrednota i prosjek svoga okruženja i zajednice iz koje stasaju. Teško da odrasli koji odgajaju mlade mogu reći da su mladi izrod svog vremena, kad vidimo iz ovoga da oni to nisu. I mi svećenici trebamo prihvatiti dio te odgovornosti za mlade i kritički pogledati u svoje srce i vidjeti gdje smo zakazali jer i mi smo neki čimbenici u njihovim životima. Doista, nešto je do nas, do roditelja, svjetskih procesa, ali mi moramo moći spoznati što možemo promijeniti. Oni su plod i naših pogleda na svijet, naših uvjerenja i vatri ili potonuća“, rekao je fra Mario upozorivši još kako mladi najviše zamijete autentičnost svećenikova života.

U drugom dijelu susreta, biskup Košić predstavio je nove svećenike u biskupiji i izvijestio o nadolazećim događajima, prije svega podsjetivši kako nova pastoralna godina posvećena mladima, započinje Hodočašćem mladih biskupije u Svetište majke naših stradanja u Goru 29. rujna ove godine. Biskup je i pozvao svećenike na obilježavanje 75. godišnjice stradanja stanovnika Zrina te na susret svećenika Zagrebačke metropolije u Krašiću 3. listopada.

Na kraju, planove i programe svojih aktivnosti u budućem razdoblju predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih Biskupijskih ureda.

 

Twitter