Žive jaslice u Kutini Ispis E-mail
Utorak, 26 Prosinac 2017 13:32
Share

Zajednica mladih župe BDM Snježne iz Kutine na svetkovinu Božića, u ponedjeljak 25. prosinca, izvela je scenski prikaz živih jaslica pod nazivom «Jedna neobična priča – Velika Istina u malenim jaslama». Otajstvo Božića prikazano je dijalogom Josipa i Marije te dječaka Silvio i njegovog oca koji djetetu nastoji objasniti smisao Božića – budući da mu ne ide baš najbolje on traži pomoć od sv. Josipa koji s Marijom priča što se tih dana događalo u Betlehemu s naglaskom na značenje istoga za Kutinčane 21. stoljeća.

Scenskom prikazu živih jaslica prethodila je sveta misa za vrijeme koje je župnik, preč. Dragutin Papić, blagoslovio obilje nazočne djece. Uz glazbu, pjesmu, i glumu oko 400 župljana ispunilo je cinktor župne crkve Majke Božje Snježne kako bi otajstvo Božića još dublje utjelovilo s njihovim srcima.

Poticaj za nastanak scenskog prikaza živih jaslica mladi su pronašli u želji za istinskim doživljajem Božića koji je daleko od komercijaliziranosti i koji nije ništa drugo nego dolazak Boga – Isusa Krista – koji postaje Dijete kako ga se nitko ne bi bojao. On se naime rađa u Betlehemu (hebrejski: בית לחם, Beit Lehem, "Kuća kruha") u jaslicama kao hrana za spas svijeta.

Zajednica mladih, koja je već noć prije uoči polnoćne župljane u otajstvo Božića uvela meditativno-glazbenim sadržajem Isusa je upravo kao takvoga prepoznala te ovim scenskim prikazom kliknula zajedno s evanđelistom Ivanom: «Život se očitova, i vidjeli smo i svjedočimo, i navješćujemo vam Život vječni, koji bijaše kod Oca i očitovao se nama – što smo vidjeli i čuli, navješćujemo i vama da i vi imate zajedništvo s Ocem i Sinom njegovim Isusom Kristom. I to vam pišemo da radost naša bude potpuna» (1 Iv 1,2-3). (hz)

 

Twitter