Ljubav na djelu Caritasa župe Križ Ispis E-mail
Utorak, 19 Prosinac 2017 09:05
Share

Briga za sve ljude u potrebi, svojstvena je djelatnicima Caritasa župe Križ tijekom čitave godine, ali posebno je izražena u milosnim vremenima uoči velikih kršćanskih blagdana. Tako je bilo i ovog Došašća.

Inicijativu je pokrenuo župnik, preč. Božo Pinjuh, istaknuvši tijekom  homilije na prvu nedjelju Adventa važnost činjenja dobra, kao ključne sastavnice istinske priprave za Božić. Vjernici su tu poruku ozbiljno prihvatili i sami se počeli javljati za sudjelovanje u adventskoj akciji uz nedjelju Caritasa. Ona je započela tjedan ranije, prodajom domaćih likera. zimnice, tjestenine, kupinovog vina, unikatnih adventskih vjenčića,… Našlo se doista za svakoga ponešto.

Ipak, svoj vrhunac, akcija je imala na samu nedjelju Caritasa, 17. prosinca, kada su od doniranih kolača, djelatnici Caritasa, predvođeni gđom. Slavicom Gavran Tadić, pripremili 300 poklon kutija, koje su u kratkom vremenu prodane, a plod su rada više od 50 domaćica kriške župe. Tako se prikupilo 12 000 kn, koje će biti utrošene u kupnju namirnica, higijenskih potrepština i svega što je nužno da bi 50 najugroženijih obitelji u župi, dostojanstveno dočekalo svetkovinu Rođenja Kristova.

No, ove godine tom druženju dodana je nova dimenzija, posjetom Križu štićenika doma Sv. Vinka Paulskog iz Oborova, koji su došli u pratnji voditeljice gđe. Sandre Sokolovski. Bila je to i prigoda da štićenica doma Ana-Marija Miškulin predstavi svoju zbirku poezije „Moj voljeni Bog“. Okupljeni vjernici su bili vidno dirnuti njezinim stihovima, koji su potvrda kako neutemeljeno imamo predrasude prema invalidnim osobama, jer tijelo može biti ograničeno bolešću,ali  Duh daleko premošćuje te granice. Svoju udivljenost brojni župljani iskazali su kupnjom njezine knjige.

Sva ova događanja istinski su potvrdila kako Caritas znači djelatnu ljubav i najviši ideal kojem trebamo težiti, ako se želimo zvati onima u čijem srcu će se uskoro roditi Krist Isus - Spasitelj svijeta.

 

Twitter