Biskup blagoslovio novu cestu od Divuše do Zrina Ispis E-mail
Utorak, 05 Rujan 2017 21:12
Share

Sisački biskup Vlado Košić blagoslovio je u utorak 5. rujna u Zrinu novu cestu od Divuše do Zrina. Cestu su simboličnim presijecanjem vrpce u promet pustili sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Alen Gospočić, a otvorenju su nazočili i  generalni vikar Biskupije i ravnatelj Zaklade za gradnju crkva Našašća sv. Križa u Zrinu mons. Marko Cvitkušić te domaći župnik vlč. Stjepan Filipec.

Odluku o obnovi ove prometnice, koja je svojim manjim dijelom bila i potpuno neasfaltirana, donijela je Vlada RH na svojoj sjednici održanoj u veljači u Sisku. Od ukupno 12 kilometara županijske ceste obnovljeno je devet kilometara, a saniran je i drveni most. Ova cesta je samo mali znak povratka u ovo, za nacionalnu povijest iznimno važno mjesto, središte plemića i banova Zrinskih.

Obraćajući se okupljenima biskup Košić je od srca zahvalio svima koji su uložili svoje napore kako bi se ova cesta konačno izgradila. Biskup je i podsjetio na stradanje Zrinjana u Drugom svjetskom ratu kada su partizani ubili trećinu stanovništva, a preživjeli su raseljeni sa zabranom povratka u Zrin. „Nakon Domovinskog rata Zrinjani se ovdje redovito okupljaju na komemoraciju te tragedije. Slijedeće godine bit će 75. obljetnica stradanja Zrinjana, te se nadam da bi do slijedeće godine ovdje mogla biti i crkva. Ovih dana očekujemo potvrdu Ministarstva kulture kako bi mogli krenuti s projektom gradnje spomen crkve s upisanim 291 imenom ubijenih Zrinjana 9. rujna 1943. godine. Ako Bog da, sljedeće će godine u Zrinu nakon 75 godina na novoj crkvi zazvoniti zvono“.

Nakon blagoslova biskup je u pratnji generalnog vikara posjetio i gotičku crkvu sv. Marije Magdalene te stari grad Zrin.

 

Twitter