Biskup predvodio sprovod prof. dr. sc. Ivana Sovića Ispis E-mail
Srijeda, 09 Kolovoz 2017 18:21
Share

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u utorak 9. kolovoza na mjesnom groblju sprovodne obrede te u župnoj crkvi Sv. Nikole biskupa u Gušću i misu zadušnicu za prof. dr. sc. Ivana Sovića, zauzetog vjernika, redovitog sveučilišnog profesora u miru i dugogodišnjeg dekana Pedagoške akademije /tj. Učiteljskog fakulteta/ u Petrinji.

U koncelebraciji bili su domaći župnik vlč. Damir Ceković, dekan Sisačko-katedralnog dekanata preč. Krešimir Bulić, župnik iz Volodera vlč. Nikola Majcen te bivši župnik vlč. Vilim Koretić.

Izrazivši svoju iskrenu sućut obitelji biskup je u prigodnoj homiliji podsjetio na vjernički život pokojnika te njegovo prijateljstvo s brojnim svećenicima, a osobito s pokojnim biskupom Markom Culejom. „Sjećam se jednom, kada sam već došao u Sisak za biskupa, da me prof. Ivan zvao telefonom da mi kaže da ne može dobiti župnika, pa ako bih mu ja mogao prenijeti poruku da ga dođe pričestiti. On je doista volio da mu svećenik dođe barem svaki prvi petak i donese svetu pričest. Isus govori: 'Ja sam kruh života, tko mene blaguje ima život vječni'. Upravo to je pokojni profesor Ivan osjećao i od toga je živio. Živio je od hrane koja daje život vječni. Mi znamo da je sveta pričest odgojila mnoge svece, a znamo i da je Isus govorio da hrana koju On daje, a to je njegovo tijelo u kruhu života, ostvaruje to da mi živimo od onoga koji daje život svijetu. Kaže Isus Ocu: 'Kao što ja živim po tebi, tako će i oni koji mene blaguju živjeti po meni'. Živjeti po Isusu, živjeti nahranjen duhovnom hranom, neka bude i nama želja po primjeru pokojnog Ivana“, poručio je biskup.

U nastavku biskup je rekao kako pokojni prof. Sović svim vjernicima može biti primjer. „Danas kada vrijeme nije sklono nama vjernicima, čak ni u ovoj našoj državi koja se diči da je preko 90% kršćanska, ovaj intelektualac blistave karijere sveučilišnog profesora nije se stidio ispovijedati svoju vjeru, nije se gurao u zadnje redove u crkvi niti tražio priliku da izmakne da ga se ne vidi kao što su to mnogi činili da se ne bi zamjerili vlasti, a danas posebno medijima i lijevim liberalnim krugovima. Ne, on se uvijek hrabro očitovao kao vjernik i rado je sudjelovao na svetoj misi. Molimo danas za njega da ga Gospodin nagradi za to što je hrabro svjedočio svoju vjeru u nesklonim prilikama“, zaključio je biskup Košić.

Na sprovodu od pokojnika su se prigodnim riječima oprostili i prof. Ante Bežen s Učiteljskog fakutetu u Zagrebu te vlč. Damir Ceković i vlč. Vilim Koretić.

 

Twitter