Blagdan Preobraženja Gospodnjeg u Petrinji Ispis E-mail
Nedjelja, 06 Kolovoz 2017 17:49
Share

Blagdan Preobraženja Gospodnjeg svečano je u nedjelju 6. kolovoza proslavila istoimena petrinjska župa, koja nosi svoje ime na vječni spomen oslobođenja Petrinje u Domovinskom ratu 6. kolovoza 1995. godine. Svečano misno slavlje u naselju Slatina, na gradilištu nove župne crkve, predvodio je banjolučki biskup Franjo Komarica u zajedništvu s domaćim župnikom vlč. Josipom Karasom i svećenicima petrinjskog dekanata.

Na početku sve okupljene vjernike, hodočasnike iz drugih petrinjskih župa, predstavnike javnog i društvenog života i brojne branitelje pozdravio je župnik Karas podsjetivši kako je upravo ovaj dio Petrinje u ratu postao novi dom mnogim prognanim vjernicima iz Banjolučke biskupije.

U svoj je propovijedi biskup Komarica progovorio o vjerodostojnosti kršćana, položaju Hrvata u Bosni i Hercegovini te krizi vrijednosti u Europi. Također, biskup je i uputio riječi utjehe i ohrabrenja vjernicima Hrvatima iz BiH koji su se ovdje doselili prije dvadesetak godina. Govoreći o kršćanskom životu, biskup je apelirao na poštivanje Božjih zapovijedi: „Hrvatski narode, katolički narode, katolička Europo, Bog se objavljeni neće dati ismijavati, a ti ga ismijavaš. Kako ga ismijavaš? Ako se ne držiš onoga što jesi. Kažeš da si katolik i kršćanin, a što ti to znači? Biti kršćanin znači biti na strani Boga, a Bog je život, biti na strani ljubavi jer Bog je ljubav, biti na strani mira jer Bog je mir“, poručio je biskup.

Govoreći o sudbini Hrvata iz Bosne biskup Komarica je rekao kako mu nikako nije jasno kako netko može narediti iseljavanje jednog naroda kao što je učinjeno u Bosni i Hercegovini? „To je najplodniji dio Bosne. Kažem domaćim političarima, jer vam je Bog oduzeo pamet? Što radite, kako se poigravate s narodima i sa zemljom? Zašto je Posavina pusta, zašto je banjolučki kraj pust, zašto se ponovno pustoši srednja Bosna i livanjski i duvanjski kraj? Doći će jedan novi narod u cijeli taj kraj. Dolaze Arapi, dolaze crnci. I treba da dođu. Život ima pravo, ima pravo da živi. A ovo je Bogom blagoslovljena zemlja. Blagoslovljena je za tebe čovječe, a ti si rekao: 'Đavao je jači, ja bježim'. Đavao je jači danas, a sutra će Bog biti jači. Bog nije uzeo kandžiju pa će tući đavla, nego će ljubavlju slomiti mržnju. To se očekuje od kršćanina, katolika, Hrvata i u Bosni i Hercegovini i gdje god on bio, da promiče civilizaciju ljubavi“, zaključio je biskup Komarica.

Na kraju je u ime župljana pozdravne riječi uputila članica Pastoralnog vijeća Željka Žugaj. Zahvalila je biskupu što je ohrabrio vjernike nakon čega mu je uručen i prigodan poklon s petrinjskim suvenirima i simbolima.

 

Twitter